притисни ентер »

Руски истражувачи открија организми стари 24.000 години во замрзната почва
Руски истражувачи открија организми стари 24.000 години во замрзната почва

Руски истражувачи открија организми стари 24.000 години во замрзната почва

Научниците во Русија соопштија дека откриле микроскопски организми слични на црви кои преживеале најмалку 24.000 години во замрзнат слој почва во Сибир, пренесува Агенција Анадолија (АА). Истражувачите од научниот центар за биолошки истражувања „Пушчино“ откриле бделоидни ротифери, кои се само женки, во примерок од мраз собран во регионот. Откако ги

Микроорганизам преживеал 24 000 години замрзнат во Сибир

Микроорганизам преживеал 24 000 години замрзнат во Сибир

Микроскопски повеќеклеточен организам „воскресна“ откако беше замрзнат 24 000 години во Сибир, открива новото истражување. Научници го ископаа животното познато како „bdelloid rotifer“ од реката Алаеза во Рускиот Арктик Кога се одмрзнал микроорганизмот, се размножил асексуално, откако имал поминато милениуми во замрзната состојба на криптобиоза која

Животни што биле замрзнати 24.000 години - се разбудиле и се размножиле

Животни што биле замрзнати 24.000 години - се разбудиле и се размножиле

Повеќе микроскопски суштества замрзнале во Сибир пред околу 24.000 години, а сега се одмрзнуваат и се будат. Научниците ги одмрзнале животните наречени бделоид ротифери по долгата хибернација и сега тие се размножуваат. Во природата, некои организми може да преживеат во процес во кој престануваат да функционираат сите витални функции без да настапи