притисни ентер »

Новите 10 отсто од јануари 2020, за СОНК одлуката е  почеток за решавање други отворени прашања
Новите 10 отсто од јануари 2020, за СОНК одлуката е  почеток за решавање други отворени прашања

Новите 10 отсто од јануари 2020, за СОНК одлуката е почеток за решавање други отворени прашања

Вработените во основното, средното и во високото образование ќе го добијат новото покачување на платите од 10 проценти од 1 јануари 2020 година, договорено е на денешната средба во Министерството за образование и наука помеѓу ресорниот министер Арбер Адеми и претставниците од Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) предводени од нивниот претседател

Постигнат договор меѓу СОНК и МОН за платите во образованието, повисоки 10 отсто

Постигнат договор меѓу СОНК и МОН за платите во образованието, повисоки 10 отсто

Од 1 јануари 2020 година, вработените во образованието ќе добијат поголеми плати од 10 отсто. Ова е договорот при последниот круг преговори помеѓу Министерството за образование и СОНК. „Мислам дека вака, со оваа владина одлука, одлуката на МОН, со целосно партнерство со претставници на СОНК, даваме сериозен придонес во враќање на достоинството на професијата

СОНК и МОН се договорија: Десет проценти за наставниците од први јануари

СОНК и МОН се договорија: Десет проценти за наставниците од први јануари

Според претседателот на Синдикатот, Јаким Неделков, кој вчера соопшти дека генералниот штрајк е ставен во мирување, се воделе мачни преговори, но додаде дека во иднина ќе продолжат со барањата за повисоки примања. Според министерот за образование Арбер Адеми најновото покачување на платите за кадарот во основното, средното и високото образование ќе

Постигнат договор: Платите на просветните работници се зголемуваат од јануари за 10 посто

Постигнат договор: Платите на просветните работници се зголемуваат од јануари за 10 посто

Платите на вработените во основното, средното и високото образование ќе се зголемат за 10 проценти од 1 јануари 2020 година, истакна Министерот за образование и наука, Арбер Адеми на денешната прес- конференција по последната рунда на преговори со Самостојниот синдикат за образование, наука и култура – СОНК. “Денеска донесовме одлука за историско покачување

Десет проценти за наставниците од први јануари

Десет проценти за наставниците од први јануари

Според претседателот на Синдикатот, Јаким Неделков, кој вчера соопшти дека генералниот штрајк е ставен во мирување, се воделе мачни преговори, но додаде дека во иднина ќе продолжат со барањата за повисоки примања. Според министерот за образование Арбер Адеми најновото покачување на платите за кадарот во основното, средното и високото образование ќе

СОНК нема да штрајкува, од јануари 2020 за 10 отсто повисоки плати за наставниците

СОНК нема да штрајкува, од јануари 2020 за 10 отсто повисоки плати за наставниците

Од 1 јануари просветните рабоници ќе добијат за 10 проценти повисоки плати. По неколку недели преговори падна договор помеѓу Министеството за образование и Синдикатот. Договорот доаѓа откако вчера СОНК одлучи да го стави во мирување претходно најавениот штрајк, предвиден за в понеделник. Владата и МОН предизборно попуштија и го прифатија барањето на

СОНК и МОН се договорија: Десет проценти за наставниците од први јануари

СОНК и МОН се договорија: Десет проценти за наставниците од први јануари

Платите на вработените во основното, средното и високото образование ќе се зголемат за 10% веќе од први јануари. Министерот Адеми, по средбата изјави дека ова е историски ден. Средбата меѓу МОН и СОНК ја следеше  Лука Андреев. Дали овој договор значи дека нема да се одржи најавениот штрајк на просветните работници? Целиот извештај погледнете го во

Падна договор меѓу МОН и СОНК за раст на платите од 1 јануари, но не за 25%, туку за 10%

Падна договор меѓу МОН и СОНК за раст на платите од 1 јануари, но не за 25%, туку за 10%

СОНК попушти – по три месеци маратонски преговори и најава за штрајк наместо 25% како што првично бараа, сега се согласија со само 10% зголемување на платите на просветните работници од 1 јануари 2020. Преговорите завршија, договор има со цел да не трпи наставата и нема штрајк низ цела држава. За министерот за образование ваквиот договор е историски,

СОНК и Владата се договорија, 10% повисоки плати од 1 јануари

СОНК и Владата се договорија, 10% повисоки плати од 1 јануари

Embedded video for СОНК и Владата се договорија, 10% повисоки плати од 1 јануари 10 проценти покачување од први јанаури. По три месеци преговори просветните работници и владата конечно се договорија. Платите во основното,  средното и високото образование  ќе се зголемат за 10 отсто и тоа од почетокот на иднатата година, а не од април  како што беше

МОН и СОНК постигнаа договор за повисоки плати од 10 проценти

МОН и СОНК постигнаа договор за повисоки плати од 10 проценти

Вработените во основното, средното и високото образование ќе го добијат новото покачување на платите од 10 проценти од 1 јануари 2020 година, договорено е на денешната средба во Министерството за образование и наука помеѓу ресорниот министер Арбер Адеми и претставниците од Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) предводени од нивниот претседател