притисни ентер »

СТРУЧЊАЦИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Еве зошто корона вирусот „ги коси“ лицата со вишок килограми
СТРУЧЊАЦИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Еве зошто корона вирусот „ги коси“ лицата со вишок килограми

СТРУЧЊАЦИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Еве зошто корона вирусот „ги коси“ лицата со вишок килограми

Луѓето со прекумерна телесна тежина се повеќе склони кон инфекции, бидејќи масното ткиво, како воспалителен процес, го нарушува нивниот имунитет. Голем број пациенти кои починале од вирусот на корона биле дебели и, следствено, дијабетичари, предупредувале членовите на кризниот персонал, додека оние кои ја лекуваат оваа болест објаснуваат дека луѓето

Лекарите предупредуваат на опасност која го зголемува ризикот за смрт од Ковид-19

Лекарите предупредуваат на опасност која го зголемува ризикот за смрт од Ковид-19

Дебелината го зголемува ризикот од бројни болести, па дури и смртноста од Ковид, покажа новата студија на британскиот институт за јавно здравје. Извештајот покажува дека прекумерната дебелина може да доведе до потешка форма на болеста, а ризикот е поголем за фатален исход. Тековните докази не потврдуваат дека дебелите луѓе се поподложни на добивање

Дебелината и КОВИД-19 се убиствена комбинација: Ризикот од смрт драматично се зголемува со раст на индексот на телесната маса

Дебелината и КОВИД-19 се убиствена комбинација: Ризикот од смрт драматично се зголемува со раст на индексот на телесната маса

Прекумерната телесна тежина или обезноста го зголемува ризикот кај КОВИД-19, но и многу други сериозни болести Л ицата со прекумерна телесна тежина имаат зголемен ризик од смрт или тешка форма на КОВИД-19, покажал извештајот на Заводот за јавно здравје на Велика Британија, а стручњаците дошле до некои поврзаности помеѓу двете пандемии. Заводот мината

ДЕБЕЛИТЕ ЛУЃЕ СЕ ПОД ПОГОЛЕМ РИЗИК ДА ПОЧИНАТ ОД КОРОНА – откриваат научниците

ДЕБЕЛИТЕ ЛУЃЕ СЕ ПОД ПОГОЛЕМ РИЗИК ДА ПОЧИНАТ ОД КОРОНА – откриваат научниците

Студијата на научниците од Англија покажа дека луѓето со индекс на телесна маса (БМИ) од 30 до 35 се под поголем ризик од смрт од ковид-19 за 40 проценти и за дури 90 проценти кај оние со БМИ поголем од 40, во споредба со здрави луѓе односно со помала телесна тежина. Луѓето со БМИ над 30 се сметаат за дебели. – Тековните докази се јасни и покажуваат