притисни ентер »

СЈО ќе остане без „бомбите“
СЈО ќе остане без „бомбите“

СЈО ќе остане без „бомбите“

Специјалното јавно обвинителство можно е да остане без својата основна надлежност да го истражува масовното прислушување, односно да не ги користат прислушуваните разговори, односно „бомбите“, како докази во судска постапка, туку само како индиции врз основа на кои обвинителите од СЈО би собирале дополнителни докази. Засега сите можности се отворени

Дескоска: СЈО треба да ја задржи својата независност

Дескоска: СЈО треба да ја задржи својата независност

Специјалното јавно обвинителство треба да ја задржи својата независност, бидејќи се покажа како одлично решение и тоа не треба да се изедначи во рангот на Обвинителството за организиран криминал, рече министерката за правда Рената Дескоска на денешниот брифинг со новинарите. Според неа, за оние постапки што се во фаза на обвинение нема дилема дека

Осомничените пратеници бараат СЈО да остане без „бомбите“ во кои се слуша нивниот криминал

Осомничените пратеници бараат СЈО да остане без „бомбите“ во кои се слуша нивниот криминал

Осомничените пратеници бараат СЈО да остане без „бомбите“ во кои се слуша нивниот криминал „Бомбите“ како докази во случаите на СЈО засега се најголема пречка за да се обезбеди двотретинско мнозинство за законот за јавно обвинителство со што ќе се реши идниот статус на специјалното обвинителство. Министерката за правда Рената Дескоска вели дека мнозинството

Осомничените пратеници бараат СЈО да остане без „бомбите“ во кои се слуша нивниот криминал

Осомничените пратеници бараат СЈО да остане без „бомбите“ во кои се слуша нивниот криминал

Осомничените пратеници бараат СЈО да остане без „бомбите“ во кои се слуша нивниот криминал „Бомбите“ како докази во случаите на СЈО засега се најголема пречка за да се обезбеди двотретинско мнозинство за законот за јавно обвинителство со што ќе се реши идниот статус на специјалното обвинителство. Министерката за правда Рената Дескоска вели дека мнозинството

Бомбите може да отпаднат од новиот закон, СЈО вели нема проблем, имаат докази и без прислушуваните разговори

Бомбите може да отпаднат од новиот закон, СЈО вели нема проблем, имаат докази и без прислушуваните разговори

Камен на сопнување во преговорите за измена на законот за СЈО меѓу Министерството за правда и политичките партии е надлежноста околу прислушуваните разговори, кажа на денешниот брифинг со новинарите министерката за правда Рената Дескоска. Односно, вели таа, дали ќе може снимките од прислушуваните разговори повторно да ги користат обвинителите од СЈО

Дали СЈО ќе ја зачува својата независност ќе одлучи новиот закон

Дали СЈО ќе ја зачува својата независност ќе одлучи новиот закон

СЈО да ја зачува својата независност и да не се споредува на ист ранг со Обвинителството за организиран криминал, истакна министерката за правда Дескоска на денешниот брифинг со новинарите. – Сметам дека  политичките партии треба да дадат поддршка за одржување на капацитетот на СЈО и на неговите надлежности, со оглед дека во изминатиов период е вложено

Ќе отпаднат ли бомбите на СЈО поради истрагите за Али Ахмети и Бујар Османи?

Ќе отпаднат ли бомбите на СЈО поради истрагите за Али Ахмети и Бујар Османи?

Иднината на специјалното јавно обвинителство зависи од волјата на мнозинството, но и на осумте пратеници, кои треба со нивните гласови да овозможат да биде изгласан Законот за јавното обвинителство во Собранието. Овој закон се однесува и на иднината на специјалното јавно обвинителство. Станува збор за двотретински закон, за чие изгласување, власта

Дескоска одушевена од СЈО, смета дека и натаму треба да остане надвор од системот

Дескоска одушевена од СЈО, смета дека и натаму треба да остане надвор од системот

Специјалното јавно обвинителство треба да ја задржи својата независност, бидејќи се покажа како одлично решение и тоа не треба да се изедначи во рангот на Обвинителството за организиран криминал, рече  министерката за правда Рената Дескоска на денешниот брифинг со новинарите. – Сметам дека  политичките партии треба да дадат поддршка за одржување на

Ќе отпаднат ли „бомбите“ на СЈО поради истрагите за Али Ахмети и Бујар Османи?

Ќе отпаднат ли „бомбите“ на СЈО поради истрагите за Али Ахмети и Бујар Османи?

Иднината на специјалното јавно обвинителство зависи од волјата на мнозинството, но и на осумте пратеници, кои треба со нивните гласови да овозможат да биде изгласан Законот за јавното обвинителство во Собранието. Овој закон се однесува и на иднината на специјалното јавно обвинителство. Станува збор за двотретински закон, за чие изгласување, власта

СЈО треба да ја задржи својата независност, смета Дескоска

СЈО треба да ја задржи својата независност, смета Дескоска

Скопје, 11 јануари 2019 (МИА) – Специјалното јавно обвинителство треба да ја задржи својата независност, бидејќи се покажа како одлично решение и тоа не треба да се изедначи во рангот на Обвинителството за организиран криминал, рече министерката за правда Рената Дескоска на денешниот брифинг со новинарите. „Сметам дека  политичките партии треба да