притисни ентер »

Првиот контингент на Армијата на Северна Македонија испратен во мисијата КФОР на Косово
Првиот контингент на Армијата на Северна Македонија испратен во мисијата КФОР на Косово

Првиот контингент на Армијата на Северна Македонија испратен во мисијата КФОР на Косово

Армијата на Република Северна Македонија како 30-та земја членка на НАТО од денеска, со 44 нејзини припадници, ќе учествува во мисијата КФОР во Косово. Првата ротација е составена од штабни офицери и вод за обезбедување, кои ќе бидат распоредени во главната команда на мисијата и командата „Запад“. Со присуство на највисокиот воен и државен врв во

Армијата на Македонија како членка на НАТО во прва мисија во Косово

Армијата на Македонија како членка на НАТО во прва мисија во Косово

Армијата на Македонија како 30-та земја членка на НАТО од денеска, првпат директно, со 44 нејзини припадници, ќе учествува во мисијата КФОР во Косово. Првата ротација е составена од штабни офицери и вод за обезбедување, кои ќе бидат распоредени во главната команда на мисијата и командата „запад“. Од АРМ соопштија дека пред упатувањето во оваа мисија

Пендаровски до војниците: Нашиот рејтинг во Алијансата е висок, а заслугата ви припаѓа на вас

Пендаровски до војниците: Нашиот рејтинг во Алијансата е висок, а заслугата ви припаѓа на вас

Претседателот и врховен командант на вооружените сили, Стево Пендаровски во Касарна „Илинден“ – Скопје, присуствуваше и се обрати на церемонијата на испраќање на првиот контингент на Армијата на Република Северна Македонија во мисијата предводена од НАТО – КФОР, на Косово. „Вие сте дел од нашата прва ротација во оваа наша прва мисија во која учествуваме

44 војници од Македонија во мисија во Косово – ќе му се приклучат на КФОР, за првпат како земја членка на НАТО

44 војници од Македонија во мисија во Косово – ќе му се приклучат на КФОР, за првпат како земја членка на НАТО

Овој контингент од 44 војници ќе тргне во мисија за првпат откако Северна Македонија стана членка на НАТО. Ќе учествуваат во мисијата КФОР во Косово. Државниот врв отиде во касарната „Илинден“ за да ги испрати. Војниците ќе бидат во рамките на италијанскиот контингент, а ќе работат како штабни офицери во главната команда во Приштина, а ќе ја обезбедуваат

Заев: Потребна е јасна перспектива во НАТО и ЕУ

Заев: Потребна е јасна перспектива во НАТО и ЕУ

Нашата Армија и досега, посредно, учествуваше во мисијата „КФОР“ преку обезбедување на логистичка поддршка за НАТО преку координативниот центар за поддршка на земјата домаќин, кој вршеше координација со силите на КФОР при царинските и граничните процедури на транспортот, вклучувајќи и други потреби на КФОР од доменот на логистичкото обезбедување. Оваа

Пендаровски до војниците: Нашиот рејтинг во Алијансата е висок, а заслугата ви припаѓа на вас

Пендаровски до војниците: Нашиот рејтинг во Алијансата е висок, а заслугата ви припаѓа на вас

Претседателот и врховен командант на вооружените сили, Стево Пендаровски во Касарна „Илинден“ – Скопје, присуствуваше и се обрати на церемонијата на испраќање на првиот контингент на Армијата на Република Северна Македонија во мисијата предводена од НАТО – КФОР, на Косово. – Вие сте дел од нашата прва ротација во оваа наша прва мисија во која учествуваме

Контингент на Армијата на Македонија испратен на Косово

Контингент на Армијата на Македонија испратен на Косово

Армијата на Република Северна Македонија како 30-та земја членка на НАТО од денеска, со 44 нејзини припадници,  ќе учествува во мисијата КФОР во Косово. Првата ротација е составена од штабни офицери и вод за обезбедување, кои ќе бидат распоредени во главната команда на мисијата и командата „Запад". Армијата на Република Северна Македонија како 30-та

Првиот контингент на Армијата на Северна Македонија испратен во мисијата КФОР на Косово

Првиот контингент на Армијата на Северна Македонија испратен во мисијата КФОР на Косово

Армијата на Република Северна Македонија како 30-та земја членка на НАТО од денеска, со 44 нејзини припадници, ќе учествува во мисијата КФОР во Косово. Првата ротација е составена од штабни офицери и вод за обезбедување, кои ќе бидат распоредени во главната команда на мисијата и командата „Запад“. Со присуство на највисокиот воен и државен врв во

Пендаровски до војниците: Нашиот рејтинг во Алијансата е висок, а заслугата ви припаѓа на вас

Пендаровски до војниците: Нашиот рејтинг во Алијансата е висок, а заслугата ви припаѓа на вас

Претседателот и врховен командант на вооружените сили, Стево Пендаровски во Касарна „Илинден“ – Скопје, присуствуваше и се обрати на церемонијата на испраќање на првиот контингент на Армијата на Република Северна Македонија во мисијата предводена од НАТО – КФОР, на Косово. „Вие сте дел од нашата прва ротација во оваа наша прва мисија во која учествуваме