Храната што го штити мозокот и го намалува ризикот од деменција
Научниците истакнуваат дека исхраната силно влијае на здравјето на мозокот. Лошата храна може да ја зголеми воспаленоста и да го забрза когнитивното опаѓање, додека правилната исхрана го намалува ризикот од деменција и Алцхајмерова болест. Според експертите, најкорисни намирници за мозокот се: Авокадо – богато со здрави масти кои ја подобруваат енергијата
Храната што го штити мозокот и го намалува ризикот од деменција
Научниците истакнуваат дека исхраната силно влијае на здравјето на мозокот. Лошата храна може да ја зголеми воспаленоста и да го забрза когнитивното опаѓање, додека правилната исхрана го намалува ризикот од деменција и Алцхајмерова болест. Според експертите, најкорисни намирници за мозокот се: Авокадо – богато со здрави масти кои ја подобруваат енергијата
Храната што го штити мозокот и го намалува ризикот од деменција
Храната што го штити мозокот и го намалува ризикот од деменција 02.12.2025 Научниците истакнуваат дека исхраната силно влијае на здравјето на мозокот. Лошата храна може да ја зголеми воспаленоста и да го забрза когнитивното опаѓање, додека правилната исхрана го намалува ризикот од деменција и Алцхајмерова болест. Според експертите, најкорисни намирници
Храната што го штити мозокот и го намалува ризикот од деменција
Научниците истакнуваат дека исхраната силно влијае на здравјето на мозокот. Лошата храна може да ја зголеми воспаленоста и да го забрза когнитивното опаѓање, додека правилната исхрана го намалува ризикот од деменција и Алцхајмерова болест. Според експертите, најкорисни намирници за мозокот се: Авокадо – богато со здрави масти кои ја подобруваат енергијата
Овие намирници го штитат мозокот и го намалуваат ризикот од деменција
Научниците истакнуваат дека исхраната има огромно влијание врз здравјето на мозокот. Лошата храна може да ја зголеми воспаленоста и да го забрза когнитивното опаѓање, додека правилната исхрана ја намалува веројатноста за развој на деменција и Алцхајмерова болест. Според експертите, најкорисни намирници за мозокот се: Редовното вклучување на овие намирници
Храната што го штити мозокот и го намалува ризикот од деменција
Научниците истакнуваат дека исхраната силно влијае на здравјето на мозокот. Лошата храна може да ја зголеми воспаленоста и да го забрза когнитивното опаѓање, додека правилната исхрана го намалува ризикот од деменција и Алцхајмерова болест. Според експертите, најкорисни намирници за мозокот се: Авокадо – богато со здрави масти кои ја подобруваат енергијата
Пет видови на храна што може да го оштетат мозокот
На човечкиот мозок му треба широк спектар на хранливи материи и витамини за да функционира правилно. Некои производи ги подобруваат перформансите, додека други, кога се консумираат често, придонесуваат за појава на нарушувања на здравјето. Пржената храна е многу штетна за мозокот затоа што по таквиот третман станува канцерогена. Конзумирањето таква







