притисни ентер »

Живојин Трајановиќ: Кај сценографијата нема јазична бариера, нејзиниот збор секој го разбира
Живојин Трајановиќ: Кај сценографијата нема јазична бариера, нејзиниот збор секој го разбира

Живојин Трајановиќ: Кај сценографијата нема јазична бариера, нејзиниот збор секој го разбира

„Кога ќе се крене завесата, сценографијата го кажува првиот збор“, ни посочи уметникот и сценограф Живојин Трајановиќ во разговорот, кој за весникот ВЕЧЕР го водевме во 2014 година, кога во галеријата „Мала станица“ беа претставени скици, слики и видеа по повод 40 години од неговото сценско творештво. Деновиве, шест години подоцна, е промовирана и

Промовирана книгата „Сценографското дело на Живојин Трајановиќ“

Промовирана книгата „Сценографското дело на Живојин Трајановиќ“

Националната опера и балет беше местото каде вчера се одржа промоција на книгата „ Сценографското дело на Живојин Трајановиќ “ од проф. д-р Владимир Величковски и изложба од уметничкото творештво на академскиот сликар-сценограф Живојин Трајановиќ. Националната оперска и балетска куќа ја имаше честа да биде домаќин на овој настан, посветен на човекот

Живојин Трајановиќ остави важен белег во македонската сценска уметност

Живојин Трајановиќ остави важен белег во македонската сценска уметност

Националната оперска и балетска куќа ја имаше честа да промовира книга и изложба посветена на човекот кој целиот свој работен век го помина придонесувајќи во процесот на поставување оперски и балетски претстави, создавајќи успешни и уникатни сценографски решенија. Таму, вчера беше промовирана книгата „Сценографското дело на Живојин Трајановиќ“ од проф

Книга и изложба за сценографот Живојин Трајановиќ

Книга и изложба за сценографот Живојин Трајановиќ

Националната опера и балет, во соработка со Дирекцијата за култура и уметност, организира промоција на книгата „Сценографското дело на Живојин Трајановиќ“ од Владимир Величковски, и изложба од уметничкото творештво на академскиот сликар-сценограф Живојин Трајановиќ, денеска, во 12 часот, во фоајето на НОБ. Изложбата ќе опфати идејни решенија за голем

Книга и изложба за сценографот Живојин Трајановиќ

Книга и изложба за сценографот Живојин Трајановиќ

Националната опера и балет во соработка со Дирекцијата за култура и уметност-Скопје денеска ќе ја промовира книгата „Сценографското дело на Живојин Трајановиќ“ од проф. д-р Владимир Величковски, а во фоајето ќе отвори и изложба од уметничкото творештво на академскиот сликар-сценограф Трајановиќ. Изложбата ќе опфати идејни решенија за голем број претстави,

Книга и изложба за сценографот Живојин Трајановиќ

Книга и изложба за сценографот Живојин Трајановиќ

Националната опера и балет во соработка со Дирекцијата за култура и уметност-Скопје денеска  ќе ја промовира  книгата „Сценографското дело на Живојин Трајановиќ“ од проф. д-р Владимир Величковски, а во фоајето ќе отвори и изложба од уметничкото творештво на академскиот сликар-сценограф Трајановиќ. Изложбата ќе опфати идејни решенија за голем број претстави,

Книга и изложба за сценографот Живојин Трајановиќ

Книга и изложба за сценографот Живојин Трајановиќ

Националната опера и балет во соработка со Дирекцијата за култура и уметност-Скопје денеска ќе ја промовира книгата „Сценографското дело на Живојин Трајановиќ“ од проф. д-р Владимир Величковски, а во фоајето ќе отвори и изложба од уметничкото творештво на академскиот сликар-сценограф Трајановиќ. Изложбата ќе опфати идејни решенија за голем број претстави,

Книга и изложба за сценографот Живојин Трајановиќ

Книга и изложба за сценографот Живојин Трајановиќ

Националната опера и балет во соработка со Дирекцијата за култура и уметност-Скопје денеска  ќе ја промовира  книгата „Сценографското дело на Живојин Трајановиќ“ од проф. д-р Владимир Величковски, а во фоајето ќе отвори и изложба од уметничкото творештво на академскиот сликар-сценограф Трајановиќ. Скопје, 13 февруари 2020 (МИА) – Националната опера

Книга и изложба за сценографот Живојин Трајановиќ

Книга и изложба за сценографот Живојин Трајановиќ

– Националната опера и балет во соработка со Дирекцијата за култура и уметност-Скопје денеска  ќе ја промовира  книгата „Сценографското дело на Живојин Трајановиќ“ од проф. д-р Владимир Величковски, а во фоајето ќе отвори и изложба од уметничкото творештво на академскиот сликар-сценограф Трајановиќ. Изложбата ќе опфати идејни решенија за голем број