притисни ентер »

Овации од публиката за „Човекот и огнот“ на театарот „Фабрика“ во Саранда

Овации од публиката за „Човекот и огнот“ на театарот „Фабрика“ во Саранда

Вчера  во Музејот на модерната уметност (МоМА) во Њујорк се отвори изложбата Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980, истражувачки проект кој пред очите на светската публика го претстави исклучителното модернистичко наследство од територијата на поранешна Југославија. Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980

Македонската архитектура промовирана во Њујорк

Македонската архитектура промовирана во Њујорк

Во Музејот на модерната уметност (МоМА) во Њујорк пред два дена се отвори изложбата Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980, која прикажува некои од најголемите и највпечатливи архитектонски дела на просторот на поранешна Југославија. Во изложбата се вклучени и неколку експонати поврзани со Македонија. Во рамките на изложбата

Македонската архитектура промовирана во Њујорк

Македонската архитектура промовирана во Њујорк

Во Музејот на модерната уметност (МоМА) во Њујорк пред два дена се отвори изложбата Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980, која прикажува некои од најголемите и највпечатливи архитектонски дела на просторот на поранешна Југославија. Во изложбата се вклучени и неколку експонати поврзани со Македонија. Во рамките на изложбата

Постземјотресно Скопје дел од Изложбата во МоМа, Њујорк

Постземјотресно Скопје дел од Изложбата во МоМа, Њујорк

Во Музејот на модерната уметност (МоМА) во Њујорк синоќа беше отворена изложбата „Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980“, истражувачки проект кој пред очите на светската публика го претстави исклучителното модернистичко наследство од територијата на поранешна Југославија, во кое значаен дел зазема темата на Скопје и неговата

Студентскиот дом, Музејот на Македонија, споменикот „Илинден“ се дел од изложбата во МOМА во Њујорк

Студентскиот дом, Музејот на Македонија, споменикот „Илинден“ се дел од изложбата во МOМА во Њујорк

Вчера, (10 јули 2018 година), во Музејот на модерната уметност (МоМА) во Њујорк се отвори изложбата „Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980“, истражувачки проект кој пред очите на светската публика го претстави исклучителното модернистичко наследство од територијата на поранешна Југославија. „Towards a Concrete Utopia: Architecture

ОРИГИНАЛНИ МАКЕТИ И ЦРТЕЖИ ОД МАКЕДОНСКАТА АРХИТЕКТУРА ПРЕТСТАВЕНИ ВО МОМА ЊУЈОРК

ОРИГИНАЛНИ МАКЕТИ И ЦРТЕЖИ ОД МАКЕДОНСКАТА АРХИТЕКТУРА ПРЕТСТАВЕНИ ВО МОМА ЊУЈОРК

Оригиналната макета од конкурсниот проект за градскиот центар на Кензо Танге и неговиот тим, макетата од Културниот центар на Биро 71, како и бројни оригинални цртежи и дел од проектната документација на објекти од македонската архитектура синоќа беа претставени во Музејот на современата уметност (MоMA) во Њујорк, на изложбата „Кон бетонската утопија:

Обновата на постземјотресно Скопје дел од изложбата во МоМа за архитектурата на поранешна Југославија

Обновата на постземјотресно Скопје дел од изложбата во МоМа за архитектурата на поранешна Југославија

Обновата на постземјотресно Скопје дел од Изложбата во МоМа за архитектурата на поранешна Југославија Скопје, 11 ули 2018 (МИА) – Во Музејот на модерната уметност (МоМА) во Њујорк синоќа беше отворена изложбата „Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980“, истражувачки проект кој пред очите на светската публика го претстави исклучителното

Југословенската архитектура изложена во Музејот на модерна уметност во Њујорк

Југословенската архитектура изложена во Музејот на модерна уметност во Њујорк

Вчера во Музејот на модерната уметност (МоМА) во Њујорк се отвори изложбата Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980, истражувачки проект кој пред очите на светската публика го претстави исклучителното модернистичко наследство од територијата на поранешна Југославија. Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980

Југословенската архитектура изложена во Њујорк

Југословенската архитектура изложена во Њујорк

Вчера,  во Музејот на модерната уметност (МоМА) во Њујорк се отвори изложбата „Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980“, истражувачки проект кој пред очите на светската публика го претстави исклучителното модернистичко наследство од територијата на поранешна Југославија. „Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia

МОМА ЊУЈОРК ГИ ВИДЕ СКОПСКАТА ПОШТА И МАКЕДОНИУМОТ НА ГОЛЕМАТА ИЗЛОЖБА ЗА ЈУГОСЛОВЕНСКАТА МОДЕРНА АРХИТЕКТУРА

МОМА ЊУЈОРК ГИ ВИДЕ СКОПСКАТА ПОШТА И МАКЕДОНИУМОТ НА ГОЛЕМАТА ИЗЛОЖБА ЗА ЈУГОСЛОВЕНСКАТА МОДЕРНА АРХИТЕКТУРА

Исклучителното модернистичко наследство од територијата на поранешна Југославија е претставено на во Музејот на модерната уметност (МоМА) во Њујорк, на изложбата „Кон бетонската утопија: Архитектурата во Југославија 1948-1980“, што се отвори вчера. Изложбата е првото обемно претставување на оваа архитектонска продукција во една од најреномираните светски