притисни ентер »

И покрај најавите: Театарот во Скупи ќе се конзервира, но нема да се реконструира

И покрај најавите: Театарот во Скупи ќе се конзервира, но нема да се реконструира

Античкиот театар на археолошкиот локалитет Скупи, почнувајќи од идната недела, во траење од два и пол месеца, ќе се конзервира, но нема да се реконструира како што беше предвидено и најавувано со години. Ова беше соопштено на прес-конференција во Скупи, од Елеонора Петрова-Митевска, директорка на Управата за заштита на културното наследство, и од Роберт

Театарот во Скупи ќе се конзервира два и пол месеца

Театарот во Скупи ќе се конзервира два и пол месеца

Планираната реконструкција не одговараше на она што треба да има археолошки локалитет, да се задржи автентичноста, нагласи Елеонора Петрова, директорка на Управата за заштита на културното наследствоАнтичкиот театар на археолошкиот локалитет Скупи, почнувајќи од идната недела, во траење од два и пол месеца, ќе се конзервира, но нема да се реконструира

Античкиот театар во Скупи нема да се надградува, туку само реставрира и конзервира

Античкиот театар во Скупи нема да се надградува, туку само реставрира и конзервира

Античкиот театар во Скупи во следните два и пол месеци ќе ја добие потребната реставрација и конзервација. Работите почнуваат следната недела и со нив се очекува да бидат исправени одредени неправилности во реконструкцијата на театарот, констатирани во претходните години. Управата за заштита на културното наследство на археолошкиот локалитет ги презентираше

Античкиот театар во Скупи нема да се надградува, туку само реставрира и конзервира

Античкиот театар во Скупи нема да се надградува, туку само реставрира и конзервира

Embedded video for Античкиот театар во Скупи нема да се надградува, туку само реставрира и конзервира Античкиот театар во Скупи во следните два и пол месеци ќе ја добие потребната реставрација и конзервација. Работите почнуваат следната недела и со нив се очекува да бидат исправени одредени неправилности во реконструкцијата на театарот, констатирани

Античкиот театар во Скупи нема да се надргадува, туку само реставрира и конзервира

Античкиот театар во Скупи нема да се надргадува, туку само реставрира и конзервира

Embedded video for Античкиот театар во Скупи нема да се надргадува, туку само реставрира и конзервира Античкиот театар во Скупи во следните два и пол месеци ќе ја добие потребната реставрација и конзервација. Работите почнуваат следната недела и со нив се очекува да бидат исправени одредени неправилности во реконструкцијата на театарот, констатирани

Продолжува реставрацијата на археолошкиот локалитет Скупи

Продолжува реставрацијата на археолошкиот локалитет Скупи

Реставраторските активности продолжија откако се направи целосна ревизија на проектот кој почна да го реализира претходната влада. Продолжува реставрацијата на археолошкиот локалитет Скупи

Во Скупи нема да се градат “кули во воздух“: Управата стартува со конзервација на Античкиот театар кај Скопје

Во Скупи нема да се градат “кули во воздух“: Управата стартува со конзервација на Античкиот театар кај Скопје

“Античкиот град Скупи е прогласен за културно наследство од особено значење во 2016 и тоа значи дека неговите објекти треба да се чуваат онака како што биле изградени во римскиот период, значи историски да одговараат на времето кога се создадени. Самото тоа беше причина да не се врши реконструкција на објектот“, вели Елеонора Петрова-Митевска, директорка

Презентација на реализирани конзерваторско-реставраторски работи на античкиот театар во Скупи

Презентација на реализирани конзерваторско-реставраторски работи на античкиот театар во Скупи

Управата за заштита на културното наследство денеска на археолошкиот локалитет Скупи ќе ги презентира досегашните реализирани конзерваторско-реставраторски работи на античкиот театар и планираните идни активности кои се под нејзина надлежност. Реализираните и идните активности ќе ги презентира директорката на Управата за заштита на културното наследство,

Презентација на реализирани конзерваторско-реставраторски работи на античкиот театар во Скупи

Презентација на реализирани конзерваторско-реставраторски работи на античкиот театар во Скупи

Управата за заштита на културното наследство денеска на археолошкиот локалитет Скупи ќе ги презентира досегашните реализирани конзерваторско-реставраторски работи на античкиот театар и планираните идни активности кои се под нејзина надлежност. Реализираните и идните активности ќе ги презентира директорката на Управата за заштита на културното наследство,

Презентација на реализирани конзерваторско-реставраторски работи на античкиот театар во Скупи

Презентација на реализирани конзерваторско-реставраторски работи на античкиот театар во Скупи

Управата за заштита на културното наследство денеска на археолошкиот локалитет Скупи ќе ги презентира досегашните реализирани конзерваторско-реставраторски работи на античкиот театар и планираните идни активности кои се под нејзина надлежност. Реализираните и идните активности ќе ги презентира директорката на Управата за заштита на културното наследство, Елеонора