притисни ентер »

Неочекувано откритие | Мал регион со големина на грашок во човечкиот мозок игра поголема улога отколку што се мислело
Неочекувано откритие | Мал регион со големина на грашок во човечкиот мозок игра поголема улога отколку што се мислело

Неочекувано откритие | Мал регион со големина на грашок во човечкиот мозок игра поголема улога отколку што се мислело

Мал, но моќен, супериорниот colliculus игра клучна улога во визуелната обработка, помагајќи ни да откриеме предмети и да го насочиме погледот. Невронаучниците навлегле подлабоко во улогата на супериорниот colliculus , мал регион на мозокот кој бил зачуван низ милиони години еволуција и откриле нешто сосема изненадувачки. Иако овој регион на мозокот

Ново откритие: мал дел во мозокот има битна улога во препознавањето на предмети околу себе

Ново откритие: мал дел во мозокот има битна улога во препознавањето на предмети околу себе

Неуронаучници подлабоко ја истражија улогата на горниот коликулус, мал дел од мозокот кој е сочуван низ милијарди години еволуција и открија нешто изненадувачко. Додека тој дел од мозокот е голем кај рибите и водоземците, кај луѓето е со големина од грашок. Нова студија имала за цел да разбере како животните и луѓето ги разликуваат предметите од позадина,