притисни ентер »

Што сакаа граѓаните на Хрватска на евро монетите: Лука Модриќ, Туѓман, вратоврска…
Што сакаа граѓаните на Хрватска на евро монетите: Лука Модриќ, Туѓман, вратоврска…

Што сакаа граѓаните на Хрватска на евро монетите: Лука Модриќ, Туѓман, вратоврска…

Шаховницата, географската карта на Хрватска, куната, глаголицата и Никола Тесла се предложените мотиви за хрватската страна за евро монетите, објави Хрватската народна банка. „Секоја земја има можност да има национален мотив од едната страна на паричката. Кристализирани се следниве предлози: шаховница, картата на Хрватска, куна, Никола Тесла и глаголицата

На хрватските евро монети ќе ги има Тесла, глаголицата, шаховницата

На хрватските евро монети ќе ги има Тесла, глаголицата, шаховницата

Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ денеска на прес конференција обелодени кои мотиви ќе бидат на хрватското евро. – Секоја земја има можност на едната страна од монетата да има некој национален мотив. Се искристализираа следниве предлози. Мотив ќе биде шаховницата, и тоа на сите монети, потоа картата на Хрватска, куната, Никола Тесла и глаголицата

Никола Тесла ќе биде претставен на хрватските евра

Никола Тесла ќе биде претставен на хрватските евра

Комисијата за пари на Хрватската народна банка (ХНБ) денеска го утврди конечниот предлог за мотиви на идните хрватски кованици на евра, на кои ќе ги има шаховницата, картата на Хрватска, куната, глаголицата и Никола Тесла. Никола Тесла дојде на листата врз основа на интернет анкета и од листата со пет предложени мотиви го истисна Дубровник. Во соопштението

На хрватските евро монети ќе ги има Тесла, глаголицата, шаховницата

На хрватските евро монети ќе ги има Тесла, глаголицата, шаховницата

Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ денеска на прес конференција обелодени кои мотиви ќе бидат на хрватското евро. – Секоја земја има можност на едната страна од монетата да има некој национален мотив. Се искристализираа следниве предлози. Мотив ќе биде шаховницата, и тоа на сите монети, потоа картата на Хрватска, куната, Никола Тесла и глаголицата

На хрватските евро кованици ќе биде и ликот на Никола Тесла

На хрватските евро кованици ќе биде и ликот на Никола Тесла

Хрватскиот премиер, Андреј Пленковиќ на денешната прес конференција, откри кои мотиви ќе ги има на хрватските кованици на еврото. „Секоја земја има можност на едната страна од кованиците да има некои национални мотиви. Се искристализираа неколку предлози. Мотивите ќе бидат – шаховницата и тоа на сите кованици, потоа картата на Хрватска, куна, Никола

На хрватските евро монети ќе го има и Тесла

На хрватските евро монети ќе го има и Тесла

На хрватските евро монети ќе го има и Тесла Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ денеска на прес конференција обелодени кои мотиви ќе бидат на хрватското евро. – Секоја земја има можност на едната страна од монетата да има некој национален мотив. Се искристализираа следниве предлози. Мотив ќе биде шаховницата, и тоа на сите монети, потоа картата на

Хрватска го става ликот на Тесла на евро-монетите

Хрватска го става ликот на Тесла на евро-монетите

Ликот на Никола Тесла, светски познат научник со потекло од Хрватска, ќе се најде, според сегашниот концепт, на хрватските евро-монети од 50, 20 и 10 центи, а предлозите се да има и шаховница, карта на Хрватска, куна и глаголица. Премиерот Андеј Пленковиќ изјави денес дека тоа се предлози што се појавија. – Концептот би бил шаховница како основа на

Додека Србите чекаат пред вратите на ЕУ, Хрватите им го зедоа Никола Тесла како национален симбол на евромонетите

Додека Србите чекаат пред вратите на ЕУ, Хрватите им го зедоа Никола Тесла како национален симбол на евромонетите

Додека Србите чекаат пред вратите на ЕУ, Хрватите им го зедоа Никола Тесла како национален симбол на евромонетите М.Д. Пред 3 минути Фото: 123rf/EPA-EFE Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ на прес конференција откри кои мотиви се одбрани да бидат на хрватските евро монети. -Секоја земја има можност на едната страна од монетата да има некој национален

На хрватските евро монети ќе се најдат Тесла, глаголицата, шаховницата

На хрватските евро монети ќе се најдат Тесла, глаголицата, шаховницата

Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ денеска на прес конференција обелодени кои мотиви ќе бидат на хрватското евро. – Секоја земја има можност на едната страна од монетата да има некој национален мотив. Се искристализираа следниве предлози. Мотив ќе биде шаховницата, и тоа на сите монети, потоа картата на Хрватска, куната, Никола Тесла и глаголицата