притисни ентер »

Во Грција сепак ќе се тестираат патниците, но не сите
Во Грција сепак ќе се тестираат патниците, но не сите

Во Грција сепак ќе се тестираат патниците, но не сите

Македонските туристи кои планираат да ја посетат Грција ова лето нема да бидат обврзани да тестираат за Ковид 19 пред патувањето, но може да се случи да бидат случајно тестирани на аеродромот или при преминување на границата. Ова ќе зависи исклучиво од проценката на грчката полиција на границата. Ова го изјави грчкиот министер за туризам, Харис Теокарис,

Во Грција сепак ќе се тестираат патниците, но не сите

Во Грција сепак ќе се тестираат патниците, но не сите

Македонските туристи кои планираат да ја посетат Грција ова лето нема да бидат обврзани да тестираат за Ковид 19 пред патувањето, но може да се случи да бидат случајно тестирани на аеродромот или при преминување на границата. Ова ќе зависи исклучиво од проценката на грчката полиција на границата. Ова го изјави грчкиот министер за туризам, Харис Теокарис,

ВО ГРЦИЈА ПРВО ТУРИСТИТЕ ОД РЕГИОНОТ ОД 15.ЈУНИ: Нема да се бара Ковид-тест

ВО ГРЦИЈА ПРВО ТУРИСТИТЕ ОД РЕГИОНОТ ОД 15.ЈУНИ: Нема да се бара Ковид-тест

Грција првите туристи ги очекува од соседните земји. Министерот за туризам, Харис Теохарис во интервју за ЕРТ вели дека многу полесно, од 15. јуни од кога Грција ќе се отвори за туристичката сезона, ќе дојдат туристите од Северна Македонија, Србија, Бугарија... Листата на земји од каде ќе допатуваат туристи во Грција, како што вели Теохарис, ќе биде

Македонија се уште останува со затворени граници, Србија од денеска отворена за влез и излез

Македонија се уште останува со затворени граници, Србија од денеска отворена за влез и излез

Се уште не е време земјата да ги отвори границите смета министерот за здравство Венко Филипче, додека соседна Србија од денеска веќе со отворени граници. Објаснувањето на домашните власти кај нас е дека треба да помине период на имплементација на нашите мерки за олабавување иако пак  во однос на изборите, сметаат дека тие би биле безбедни по здравјето

Грција ќе прима туристи само од 19 држави и нема да има потреба од корона тест

Грција ќе прима туристи само од 19 држави и нема да има потреба од корона тест

Планот за рестартирање на туризмот на Грција што го презентираше министерот за туризам, Хари Теохарис, предвидува дека од 15 јуни, Грција ќе дозволи влез на туристи само од 19 држави. Тие се избрани врз основа на епидемиолошките критериуми. Дополнително, Теохарис истакна дека за туристите кои ќе доаѓаат во Грција нема да биде потребно да прават тест

Колку ќе ве чини карантин во Грција ако се разболи некој во хотелот ?

Колку ќе ве чини карантин во Грција ако се разболи некој во хотелот ?

Според најновите официјални информации на властите во Грција, Македонските граѓани ќе може да одат на летување во оваа држава без приложување на негативен тест за Covid-19, a границата ќе ја отворат на 15 Јуни. Но, колку би ве чинел карантин во Грција? Никоја осигурителна компанија во светот нема ставка во здравственото патничко осигурување која покрива

Туристи од Македонија меѓу првите кои ќе можат да одат во Грција

Туристи од Македонија меѓу првите кои ќе можат да одат во Грција

Грчкото Министерство за здравство објави 20 земји од кои се очекува туристите да доаѓаат во Грција, а меѓу нив е и Македонија! Грчките власти се подготвени за туристичката сезона, бидејќи летовите од странство ќе бидат пуштени од 15 јуни до аеродромот „Елефтериос Венизелос“, а од 1 јули на сите аеродроми во земјата. Покрај Македонија, која се наоѓа

Македонците меѓу првите ќе можат да одат на плажа во Грција

Македонците меѓу првите ќе можат да одат на плажа во Грција

Грчкото Министерство за здравство објави 20 земји од кои се очекува туристите да доаѓаат во Грција, а меѓу нив е и Македонија! Грчките власти се подготвени за туристичката сезона, бидејќи летовите од странство ќе бидат пуштени од 15 јуни до аеродромот „Елефтериос Венизелос“, а од 1 јули на сите аеродроми во земјата. Покрај Македонија, која се наоѓа

Намаленото ДДВ може да донесе намалени цени во Грција од 1 јуни

Намаленото ДДВ може да донесе намалени цени во Грција од 1 јуни

За авионскиот, бродскиот, автобускиот и јавниот превоз, за кафето и сите безалкохолни пијалоци во кафулињата и угостителските објекти и за билетите за летните кина од 1 јуни до 31 октомври 2020 година ДДВ-то во Грција од 24 отсто се намалува на 13 отсто, со што се очекува да донесе и пониски цени за конкретните производи и услуги. Доколку сопствениците

Како најпознатите европски дестинации ја спасуваат туристичката сезона?

Како најпознатите европски дестинации ја спасуваат туристичката сезона?

Една четвртина од вредноста хрватскиот бруто домашен производ (БДП) доаѓа од приходи од туризмот. Во Грција, 26% од работната сила работи во туристичкиот сектор. Доколку се гледаат апсолутните бројки, ниту една земја во светот не прима толку гости од странство како Франција (89 милиони меѓународни туристи во 2018 година). На второ место со 83 милиони