притисни ентер »

Егзопланети слични на Јупитер се наоѓаат на слично место во повеќето планетарни системи
Егзопланети слични на Јупитер се наоѓаат на слично место во повеќето планетарни системи

Егзопланети слични на Јупитер се наоѓаат на слично место во повеќето планетарни системи

Како што планетите се формираат во гасот и прашина околу младите ѕвезди, се чини дека постои одредено на кое со собираат повеќето од големите гасовити џуџиња слични на Јупитер, центрирани околу орбитата во која оваа планета денес седи во нашиот сопствен Сончев систем, пишува Science Daily. Локацијата на ова место е помеѓу 3 и 10 пати од растојанието

Егзопланети слични на Јупитер се наоѓаат на слично место во повеќето планетарни системи

Егзопланети слични на Јупитер се наоѓаат на слично место во повеќето планетарни системи

Како што планетите се формираат во гасот и прашина околу младите ѕвезди, се чини дека постои одредено на кое со собираат повеќето од големите гасовити џуџиња слични на Јупитер, центрирани околу орбитата во која оваа планета денес седи во нашиот сопствен Сончев систем, пишува Science Daily. Локацијата на ова место е помеѓу 3 и 10 пати од растојанието