притисни ентер »

Истражување: Менопаузата можеби влијае врз животниот век на жените
Истражување: Менопаузата можеби влијае врз животниот век на жените

Истражување: Менопаузата можеби влијае врз животниот век на жените

Според податоците од 16.000 жени собирани во текот на 21 година, постои поврзаност помеѓу траењето на репродуктивниот период на жената и очекуваниот животен век. Според резултатите, жените кои првата менструацијата ја добиле после 12-тата година, а во менопауза влегле после 50-тата, имале поголеми шанси да доживеат 90 години. Научниците истакнале дека

Истражување: Менопаузата можеби влијае врз животниот век на жените

Истражување: Менопаузата можеби влијае врз животниот век на жените

Според податоците од 16.000 жени собирани во текот на 21 година, постои поврзаност помеѓу траењето на репродуктивниот период на жената и очекуваниот животен век. Според резултатите, жените кои првата менструацијата ја добиле после 12-тата година, а во менопауза влегле после 50-тата, имале поголеми шанси да доживеат 90 години. Научниците истакнале дека