Се наоѓа на 258 метри под морското ниво: Дали е ова најстариот град на светот?

Кога станува збор за најстарите градови во светот се споменуваат Луксор во Египет и Дамаск во Сирија. Некои историчари пак, тврдат дека титулата најстар град на светот му припаѓа на Ерихон – палестински град во долината на реката Јордан кој денес брои околу 20.000 жители. Се работи за една од најстарите населби во светот каде се пронајдени докази за