притисни ентер »

Египетското јадење „кошари“ и италијанската кујна станаа дел од списокот на нематеријално културно наследство на Унеско
Египетското јадење „кошари“ и италијанската кујна станаа дел од списокот на нематеријално културно наследство на Унеско

Египетското јадење „кошари“ и италијанската кујна станаа дел од списокот на нематеријално културно наследство на Унеско

Лутото јадење од леќа, ориз и тестенини кое често се продава на улиците на Египет, и италијанската кујна добија признание од „Унеско“, (Организација за образование, наука и култура на ООН“) како дел од нематеријалното културно наследство, објави „Танјуг“. Египетската номинација ја нагласува долгата историја на јадењето настанато како комбинација од

УНЕСКО ја призна италијанската кујна за светско културно наследство

УНЕСКО ја призна италијанската кујна за светско културно наследство

УНЕСКО ја призна италијанската кујна како „нематеријално светско културно наследство“. Таа е првата национална кујна заштитена од Организацијата на ОН за образование, наука и култура. „Тоа е заедничка активност што ја нагласува интимноста со храната, почитување на состојките и споделените моменти околу трпезата... Луѓе од сите возрасти разменуваат

УНЕСКО ја призна италијанската кујна како нематеријално културно наследство

УНЕСКО ја призна италијанската кујна како нематеријално културно наследство

УНЕСКО ја призна италијанската кујна како нематеријално културно наследство и индустриските групи веруваат дека овој потег ќе го поттикне туризмот. Дваесеттата сесија за нематеријално културно наследство се одржува во Њу Делхи, а меѓу нови имиња на листата се хиндуистичкиот фестивал Дивали и неговите традиции и базенската култура во Исланд. „Ние сме

УНЕСКО ја призна италијанската кујна како нематеријално културно наследство

УНЕСКО ја призна италијанската кујна како нематеријално културно наследство

УНЕСКО ја призна италијанската кујна како нематеријално културно наследство и индустриските групи веруваат дека овој потег ќе го поттикне туризмот. Дваесеттата сесија за нематеријално културно наследство се одржува во Њу Делхи, а меѓу нови имиња на листата се хиндуистичкиот фестивал Дивали и неговите традиции и базенската култура во Исланд. „Ние сме

Италијанската кујна и египетското јадење “кошари“ на листата на културно наследство на УНЕСКО

Италијанската кујна и египетското јадење “кошари“ на листата на културно наследство на УНЕСКО

„Кошари“, зачинето јадење од леќа, ориз и тестенини кое често се продава на улиците на Египет, и италијанската кујна се признати од УНЕСКО како дел од нематеријалното културно наследство. Египетската номинација ја истакнува долгата историја на јадењето, кое е создадено со комбинирање на состојки од различни региони – леќа од регионот на Плодна полумесечина