притисни ентер »

Демолирана новата тројазична табла на ,,Воинот на коњ”
Демолирана новата тројазична табла на ,,Воинот на коњ”

Демолирана новата тројазична табла на ,,Воинот на коњ”

Демолирана е новата табла која вчера беше поставена на централниот споменик на скопскиот плоштад, на која пишуваше дека Александар Велики припаѓа на античката хеленска историја и на светското културно наследство. Инцидентот се случил синоќа. На таблата на македонски, албански н англиски јазик пишува „Во чест на Александар Велики, историска фигура која

Битолчанец го враќа сонцето од Кутлеш на шахтите

Битолчанец го враќа сонцето од Кутлеш на шахтите

Битолчанец ги враќа отстранетите ѕвезди од Кутлеш на шахтите во градот кои беа отстранети според преспанскиот договор. Тој направил шаблон и повторно ги офарбал. Сликите беа објавени на неговиот профил на социјалната мрежа „Фејсбук“. Вчера почна да се отстранува сонцето на Вергина од градските шахти, како и од обележјата на јавните институции, објекти

Демолирана новата табла на ,,Воинот на коњ”

Демолирана новата табла на ,,Воинот на коњ”

Демолирана е новата табла која вчера беше поставена на централниот споменик на скопскиот плоштад, на која пишуваше дека Александар Велики припаѓа на античката хеленска историја и на светското културно наследство. Инцидентот се случил синоќа. На таблата на македонски, албански н англиски јазик пишува „Во чест на Александар Велики, историска фигура која

Историчарот Асани бара отстранување на „хеленските“ табли од спомениците: Тоа е историска измислица

Историчарот Асани бара отстранување на „хеленските“ табли од спомениците: Тоа е историска измислица

Согласно Преспанскиот договор, спомениците на Александар Велики, но и спомениците на Олимпија и Филип Втори, добија табли со појаснување дека истите се однесуваат на „античката Хеленска историја и цивилизација и на светското културно и историско наследство“. Иако Договорот стапи на сила уште во февруари годинава, а беше потпишан уште во јуни 2018-та,

Еден ден по поставувањето, демолирана новата табла на „Воинот на коњ“

Еден ден по поставувањето, демолирана новата табла на „Воинот на коњ“

Новата табла која вчера беше поставена на централниот споменик на скопскиот плоштад, „Воин на коњ, на која пишуваше дека Александар Велики припаѓа на античката хеленска историја и на светското културно наследство, не издржа ниту еден ден. Новата табла која вчера беше поставена на централниот споменик на скопскиот плоштад, „Воин на коњ, на која пишуваше

Битолчанец го враќа сонцето од Кутлеш на шахтите

Битолчанец го враќа сонцето од Кутлеш на шахтите

Според Договорот од Преспа вчера почна отстранувањето на сонцето од Кутлеш од шахтите,  а министерот за локална самоуправа, Горан Милевски, изјави дека одлуката се однесува на општините, државните и локални институции. Во однос на приватното користење на симболот, Милевски рече дека тоа не може да се забрани. На „Фејсук“ утринава осамнаа слики од битолчанец

Демолирана новата тројазична табла на ,,Воинот на коњ”

Демолирана новата тројазична табла на ,,Воинот на коњ”

Демолирана е новата табла која вчера беше поставена на централниот споменик на скопскиот плоштад, на која пишуваше дека Александар Велики припаѓа на античката хеленска историја и на светското културно наследство. Инцидентот се случил синоќа. На таблата на македонски, албански н англиски јазик пишува „Во чест на Александар Велики, историска фигура која

Битолчанец го враќа сонцето од Кутлеш на шахтите

Битолчанец го враќа сонцето од Кутлеш на шахтите

Битолчанец ги враќа отстранетите ѕвезди од Кутлеш на шахтите во градот кои беа отстранети според преспанскиот договор. Тој направил шаблон и повторно ги офарбал. Сликите беа објавени на неговиот профил на социјалната мрежа „Фејсбук“. Вчера почна да се отстранува сонцето на Вергина од градските шахти, како и од обележјата на јавните институции, објекти

Таблата на „Воинот на коњ“ демолирана, па повторно вратена

Таблата на „Воинот на коњ“ демолирана, па повторно вратена

Откако вчера споменикот „Воинот на коњ“ доби нова табла на кој пишува дека Александар Велики е дел од хеленистичката историја, по социјалните мрежи кружеше фотографија од демолираната табла. Сепак денес таблата повторно била вратена на своето место. Фото: Слободен печат/Драги Митрески На таблата може да се види напишано: „Во чест на Александар Велики,

Таблата на „Воин на коњ“ вратена

Таблата на „Воин на коњ“ вратена

Откако вчера споменикот „Воинот на коњ“ доби нова табла на кој пишува дека Александар Велики е дел од хеленистичката историја, по социјалните мрежи кружеше фотографија од демолираната табла. Сепак денес таблата повторно била вратена на своето место. На таблата може да се види напишано: „Во чест на Александар Велики, историска фигура која припаѓа на