притисни ентер »

Раст на БДП од 3% за третиот квартал од 2018
Раст на БДП од 3% за третиот квартал од 2018

Раст на БДП од 3% за третиот квартал од 2018

Растот на бруто- домашниот производ во третиот квартал изнесува 3 проценти, објави Државниот Завод за Статистика. Надлежните со оценка, ова го испорача реалната економија, активирањето на големите градежни проекти треба да донесе повисоки стапки. Три проценти раст на бруто-домашниот производ во третиот квартал годинава, објави Државниот завод за статистика

Економијата порасна за три отсто, градежништвото уште во грч

Економијата порасна за три отсто, градежништвото уште во грч

Економијата порасна за три отсто, градежништвото уште во грч Економијата порасна за 3 отсто во третиот квартал, откако и во вториот имаше иста стапка, а во првото тримесечје многу послаба – само 0,9 проценти. Сепак, еден од некогашните главни мотори, градежништвото, уште е во грч, се намалило за 2,6 отсто, откако пад од 2 проценти имаше и во вториот

БДП порасна за три проценти во третиот квартал

БДП порасна за три проценти во третиот квартал

Брутодомашниот производ (БДП) пораснал за три проценти во третиот квартал годинава, објави Државниот завод за статистика. Во тоа тромесечје извозот на стоки и услуги е номинално зголемен за 16,4 отсто, а увозот бележи зголемување во номинален износ од 12,6 проценти. Овие податоци го охрабруваат вицепремиерот Кочо Анѓушев според кој добро е што динамиката

Раст од 3 отсто: Уметниците и семејните компании го „пумпаат“ македонскиот БДП

Раст од 3 отсто: Уметниците и семејните компании го „пумпаат“ македонскиот БДП

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за третото тримесечје од 2018 година е 3 %. Во третото тримесечје од 2018 година, најголем пораст е забележан во секторите: уметност, забава и рекреација, други услужни дејности, дејности на домаќинствата како работодавачи, дејности на домаќинствата

Анѓушев: Растот од 3% на БДП е без нови задолжувања и без виртуелни проекти

Анѓушев: Растот од 3% на БДП е без нови задолжувања и без виртуелни проекти

Растот од три проценти на БДП во третиот квартал годинава во однос на третиот квартал лани е повеќе од прогнозите што ги имаа одредени институции. Тоа нам ни дава надеж дека ќе бидат достигнати последните прогнозирани бројки за растот на економија, а за наредниот период се очекува раст и кај градежништвото, оцени денеска вицепремиерот за економски

Раст на БДП од 3% во третиот квартал од годинава

Раст на БДП од 3% во третиот квартал од годинава

Три проценти раст на бруто- домашниот производ во третиот квартал годинава, објави Државниот завод за статистика. Извозот расте побрзо од увозот, има позитива кај финалната потрошувачка, но пад од 8,5 проценти кај бруто- инвестициите, потоа кај земјоделството и градежништвото. Во Владата оптимизам дека ќе се исполнат бројките од проекцијата за раст

Три проценти раст на БДП во третото тримесечје од 2018 година

Три проценти раст на БДП во третото тримесечје од 2018 година

Константен раст на личната потрошувачка, индустријата, како и зголемениот извоз од 16,4 отсто и увоз на стоки и услуги од 12,6 отсто. Но, моторот на домашното стопанство останува болна точка – градежништвото во третиот квартал се уште е во пад и тоа од 2,6 отсто. Анѓушев повикува на трпение. Вели, „заживеани“ се проектите од последните два квартали,

Три проценти раст на БДП во третото тримесечје од 2018 година

Три проценти раст на БДП во третото тримесечје од 2018 година

Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за третото тримесечје од 2018 година е три отсто, соопшти Државниот завод за статистика. Извозот на стоки и услуги е номинално зголемен за 16,4 отсто, а увозот бележи зголемување во номинален износ од 12,6 проценти. Финалната потрошувачка на домаќинствата, вклучувајќи ги непрофитните институции кои

Анѓушев: Растот на БДП генериран од реалната економија

Анѓушев: Растот на БДП генериран од реалната економија

Растот од три проценти на БДП во третиот квартал годинава во однос на третиот квартал лани е повеќе од прогнозите што ги имаа одредени институции. Тоа нам ни дава надеж дека ќе бидат достигнати последните прогнозирани бројки за растот на економија, а за наредниот период се очекува раст и кај градежништвото, оцени денеска вицепремиерот за економски

Македонската економија почна да расте, но не со темпо како што ветуваше власта

Македонската економија почна да расте, но не со темпо како што ветуваше власта

Економијата порасна за 3%, објави државната статистика. Најголем раст има кај секторот уметност, забава и рекреација 17%, трговија 9,4% и стручнина и научни дејности 7,7%. Од друга страна во негатива се секторите земјоделство – 4,7%, градежништво – 2,6%, информации и комуникации -1,7% Извозот во третото тримесечје од годинава порасна за 12%, увозот