притисни ентер »

Ново чудо во Кина: Пуштен во употреба најголемиот телескоп во светот
Ново чудо во Кина: Пуштен во употреба најголемиот телескоп во светот

Ново чудо во Кина: Пуштен во употреба најголемиот телескоп во светот

Кина веќе одамна е меѓу најголемите технолошки сили во светот, а таа сериозно влегува и во трката за пиедесталот за најголема вселенска сила. Имено, изминатиот викенд  официјално беше пуштен во употреба најголемиот телескоп во светот за вселенски истражувања наречен „Небесно око“. Станува збор за мегаградба со 500 метри широк сферичен радио телескоп

Небесно Око е најголемиот телескоп во светот - пуштен во употреба

Небесно Око е најголемиот телескоп во светот - пуштен во употреба

FAST телескопот, наречен Небесно око е пуштен во употреба во Кина, во провинцијата Гуејџоу.Телескопот зазема неверојатно голема површина од 30 фудбалски игралишта, кој почна да се гради од 2016 година. Главната предност на телескопот, е неговата осетливост, со што може да се дојде до порелевантни податоци кога се мерат гравитациони бранови и меѓуѕвездени

Кина го пушти во функција најголемиот телескоп на светот

Кина го пушти во функција најголемиот телескоп на светот

Кина официјално го отвори најголемиот светски радио телескоп, кој ќе се користи за вселенски истражувања и потрага по вонземски облици на живот, извести новинската агенција Xinhua. Петстотини метри широкиот сферен радио телескоп – FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) зазема површина од 30 фудбалски игралиша, вовлечен е во планинскиот

Kina го пушти во функција најголемиот телескоп на светот

Kina го пушти во функција најголемиот телескоп на светот

Кина официјално го отвори најголемиот светски радио телескоп, кој ќе се користи за вселенски истражувања и потрага по вонземски облици на живот, извести новинската агенција Xinhua. Петстотини метри широкиот сферен радио телескоп – FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) зазема површина од 30 фудбалски игралиша, вовлечен е во планинскиот

Кина го пушти во функција најголемиот телескоп на светот

Кина го пушти во функција најголемиот телескоп на светот

Кина официјално го отвори најголемиот светски радио телескоп, кој ќе се користи за вселенски истражувања и потрага по вонземски облици на живот, извести новинската агенција Xinhua. Петстотини метри широкиот сферен радио телескоп – FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) зазема површина од 30 фудбалски игралиша, вовлечен е во планинскиот

Кина го пушти во употреба најголемиот телескоп во светот

Кина го пушти во употреба најголемиот телескоп во светот

Во саботата, Кина официјално го отвори најголемиот радио телескоп во светот кој ќе го искористи за истражување на вселената и потрага по вонземски животни облици, објави новинската агенција Xinhua. Петстотини метри широкиот сферичен радиотелескоп – FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) опфаќа површина од триесет фудбалски игралишта,

КИНА ОФИЦИЈАЛНО ГО ОТВОРИ НАЈГОЛЕМИОТ РАДИО ТЕЛЕСКОП ВО СВЕТОТ: Тој ќе се искористи за истражување на вселената и потрага по вонземски живот

КИНА ОФИЦИЈАЛНО ГО ОТВОРИ НАЈГОЛЕМИОТ РАДИО ТЕЛЕСКОП ВО СВЕТОТ: Тој ќе се искористи за истражување на вселената и потрага по вонземски живот

Во саботата, Кина официјално го отвори најголемиот радио телескоп во светот кој ќе го искористи за истражување на вселената и пoтpaгa по вонземски животни облици, објави новинската агенција Xinhua. Петстотини метри широкиот сферичен радиотелескоп – FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) опфаќа површина од триесет фудбалски игралишта,