притисни ентер »

Дескоска: ДИК да се формира што поскоро

Дескоска: ДИК да се формира што поскоро

Доколку членовите на Државната изборна комисија не се изберат навреме, тогаш може да има проблеми во организирање на референдумот, вели министерката за правда, Рената Дескоска. Според неа, секое доцнење може да значи и недоволна подготвеност на новоизбраните членови да ги спроведат потребните активности. Дека ДИК не треба да зависи од било кои други

Дескоска: ДИК да се формира што поскоро

Дескоска: ДИК да се формира што поскоро

Доколку членовите на Државната изборна комисија не се изберат навреме, тогаш може да има проблеми во организирање на референдумот, вели министерката за правда, Рената Дескоска. Според неа, секое доцнење може да значи и недоволна подготвеност на новоизбраните членови да ги спроведат потребните активности. Дека ДИК не треба да зависи од било кои други

ДИК заглавена - власта и опозицијата на своите позиции

ДИК заглавена - власта и опозицијата на своите позиции

Да се забрани приватното финансирање и политичките партии да добиваат пари само од државниот буџет. Овој е еден од моделите на финансирање за кој дел од политичките субјекти се залагаат да се воспостави и во Македонија. Новиот начин на финансирање, заедно со измените на Законот за Влада, во кој треба да влезе Пржинската влада, се условите за опозицијата

Референдумот зависи од изборот на ДИК

Референдумот зависи од изборот на ДИК

Референдумот зависи од изборот на ДИК Членовите на  ДИК треба час поскоро да се изберат, зошто во спротивно ќе се доведе во прашање организирањето на референдумот, вели министерката за правда Рената Тренеска Дескоска. Потребен е договор а не условувања. СДСМ повторно го повика ВМРО-ДПМНЕ да не го опструира референдумот а претстедателот на  Комиисјата

Дескоска: Изборот на ДИК не треба да се условува со други закони или пакети

Дескоска: Изборот на ДИК не треба да се условува со други закони или пакети

Изборот на новиот состав на ДИК не треба да зависи од никакви други пакети и други закони, бидејќи ненавреметото формирање на Комисијата може да предизвика проблеми во организирањето на референдумот. – Јас не сум дел од преговарачкиот процес и не можам да тврдам реално што е условот на опозицијата, но изборот на ДИК не смее да биде ставан во пакет

Десковска: ДИК може да остане без време за референдумот

Десковска: ДИК може да остане без време за референдумот

-Изборот на ДИК не смее да биде ставен во пакет со никакви амнести, со никакви услови за технички, пржински или било какви влади, бидејќи нас ни треба институции кои што ќе може да функционираат особено во најава на претстојниот референдум. Секое доцнење со формирањето на ДИк може да значи и наедоволна спремнсот на новоизбраните членови да ги спроведат

Дескоска порача дека изборот на ДИК не треба да се условува со други закони или пакети

Дескоска порача дека изборот на ДИК не треба да се условува со други закони или пакети

Изборот на новиот состав на ДИК не треба да зависи од никакви други пакети и други закони, бидејќи ненавреметото формирање на Комисијата може да предизвика проблеми во организирањето на референдумо, предупреди денеска министерката за правда, Рената Дескоска. „Јас не сум дел од преговарачкиот процес и не можам да тврдам реално што е условот на опозицијата,

Дескоска: Изборот на ДИК не смее да биде во пакет со никакви амнестии за технички и пржински влади

Дескоска: Изборот на ДИК не смее да биде во пакет со никакви амнестии за технички и пржински влади

Изборот на ДИК не смее да биде во пакет со никакви амнестии за технички и пржински влади, порача денеска министерката за правда Рената Дескоска. Според неа, изборот на членови на ДИК е приоритет кој не треба да се условува со амнестии или други закони, како тие за формирање на техничка влада пред избори или за промена на моделот на финансирање на партиите

Дескоска: Изборот на ДИК не смее да биде во пакет со никакви амнестии за технички и пржински влади

Дескоска: Изборот на ДИК не смее да биде во пакет со никакви амнестии за технички и пржински влади

Изборот на ДИК не смее да биде во пакет со никакви амнестии за технички и пржински влади, порача денеска министерката за правда Рената Дескоска. Според неа, изборот на членови на ДИК е приоритет кој не треба да се условува со амнестии или други закони, како тие за формирање на техничка влада пред избори или за промена на моделот на финансирање на партиите

Десковска: ДИК треба што поскоро да се формира,нема да има време да го спроведе референдумот

Десковска: ДИК треба што поскоро да се формира,нема да има време да го спроведе референдумот

-Изборот на ДИК не смее да биде ставен во пакет со никакви амнести, со никакви услови за технички, пржински или било какви влади, бидејќи нас ни треба институции кои што ќе може да функционираат особено во најава на претстојниот референдум. Секое доцнење со формирањето на ДИк може да значи и наедоволна спремнсот на новоизбраните членови да ги спроведат