притисни ентер »

3Д-печатени коски и кожа може да бидат спас за астронаутите
3Д-печатени коски и кожа може да бидат спас за астронаутите

3Д-печатени коски и кожа може да бидат спас за астронаутите

Научниците од универзитетската болница при Техничкиот универзитет во Дрезден, Германија (ТУД), испечатија примероци на кожа и коски со 3Д-печатачи за да видат дали астронаутите на Марс би можеле да ја користат технологијата во околини каде што има мала гравитација. Истражувањето е дел од проектот за 3Д-печатење на живи ткива за проект за истражување

ЕСА истражува можност за биопринтање на човечко ткиво во вселената

ЕСА истражува можност за биопринтање на човечко ткиво во вселената

Научници од ЕСА истражуваат можност за биопринтање на човечко ткиво во вселената. Кога еден ден луѓето ќе се упатат кон Марс, патувањето би траело неколку години, а во случај на сериозни повреди или изгореници, нема да можат така едноставна да го вратат вселенскиот брод на Земјата. Од таа причини, ЕСА ја разгледува можноста за 3D биопринтање на човечки