притисни ентер »

Од верските календари
Од верските календари

Од верските календари

18 мај 2019 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 5 мај. Денеска е Св. великомаченичка Ирина. 18 мај 2019 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 5 мај. Денеска е Св. великомаченичка Ирина. Пенелопа, така се викаше пред да се крсти, беше ќерка на некој

Од верските календари

Од верските календари

16 мај 2019 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 3 мај. Денеска е Св. маченици Тимотеј и Мавра. 16 мај 2019 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 3 мај. Денеска е Св. маченици Тимотеј и Мавра. Овие маченици потекнуваа од Тиваида, а таму и живееа за време

Денеска е Св. Атанасиј Велики

Денеска е Св. Атанасиј Велики

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 2 мај Свети Атанасиј се роди во Александрија, во 296 година. Уште како мал покажуваше голема љубов за Христа. Беше многу близок со тогашниот епископ на Александрија, светиот Александар. По смртта на свети Александар беше избран за епископ на истата катедра. Многу претрпе од тогашните еретици,