притисни ентер »

Од старото стакло може да се направи бетон што е посилен и поевтин од кога било
Од старото стакло може да се направи бетон што е посилен и поевтин од кога било

Од старото стакло може да се направи бетон што е посилен и поевтин од кога било

Иако стаклото се смета за релативно еколошко бидејќи може да се рециклира, мали делови од стаклото се тешки за собирање и рециклирање. Но, научниците велат дека сега отпадот од стакло може да се искористи за да се направи бетон што е посилен и поевтин од кога било. Предводени од д-р Ријад ал-Амери, истражувачите од австралискиот Универзитет „Декин“