Почна сезоната за правење ајвар: Со овој рецепт ќе имате највкусна зимница
Почна сезоната за правење на ајвар. Ако го следите овој рецепт, ќе ја направите највкусната зимница. СОСТОЈКИ: 10 кг црвени пиперки 3 модри патлиџани 500 мл зејтин сол 1 лажица шеќер ПОДГОТОВКА: Испечете ги пиперките. Кога ќе бидат печени, оставете ги 15 минути во ќеса за полесно да се лупат. Откога ќе ги излупите и ќе ги исчистите од семките, ставете
Почна сезоната за правење ајвар: Со овој рецепт ќе имате највкусна зимница
Почна сезоната за правење на ајвар. Ако го следите овој рецепт, ќе ја направите највкусната зимница. СОСТОЈКИ: 10 кг црвени пиперки 3 модри патлиџани 500 мл зејтин сол 1 лажица шеќер ПОДГОТОВКА: Испечете ги пиперките. Кога ќе бидат печени, оставете ги 15 минути во ќеса за полесно да се лупат. Откога ќе ги излупите и ќе ги исчистите од семките, ставете
СТАР ТРАДИЦИОНАЛЕН РЕЦЕПТ ЗА АЈВАР: Кремаст, моќен, автентичен
Иако секој септември секој зборува за ајвар, се чини дека годинава акцентот е ставен на старите рецепти. Се пребаруваат стари готвачи, се вадат тетратките на бабите и се инсистира на докажани начини на подготовка. Рецептот за македонски ајвар е токму еден од тие. Рецепт за ајвар: – 10 кг црвен пипер – 5 кг модар патлиџан – 1 л масло – 1 голема лажица
За 1,5 час направив 5 тегли ајвар во станот: Рецептот на тетка ми кој со генерации се пренесува од колено на колено ВИДЕО
Зимницата може и мора да се подготви во станот, ако нема друг избор. И овој рецепт е одговорот на прашањето "Како?" Состојки: - 5 кг пиперки (ако се погусти и помеснати) - 1,5 кг модар патлиџан - 2 лажици оцет 9% - 1,5 лажици шеќер - 2 лажици сол - 200 мл масло Подготовка: Пиперките измијте ги и испечете ги во рерна. Направете го истото со модриот