притисни ентер »

Русија испраќа нова лабораторија во вселената
Русија испраќа нова лабораторија во вселената

Русија испраќа нова лабораторија во вселената

Русија испраќа нова лабораторија до Меѓународната вселенска станица (ISS), пренесоа агенциите. Мултифункционалниот лабораториски модул „Наука“ се планира да биде лансиран со леталото „Протон-М“ од космодромот Бајконур, кој се наоѓа во Казахстан. Рускиот модул „Наука“ требаше да биде лансиран во вселената во 2007 година, но поради проблеми, испраќањето

Ракетата „Протон-М" ќе достави нова лабораторија на Меѓународната вселенска станица

Ракетата „Протон-М" ќе достави нова лабораторија на Меѓународната вселенска станица

Ракетата треба да биде лансирана од космодромот Бајконур во Казахстан. Протон-М носи рускиот модул „Наука", кој требаше да биде лансиран во вселената во 2007 година, но лансирањето неколку пати беше одложувано поради одредени проблеми. Мисијата треба да трае вкупно осум дена. „Наука" е повеќенаменски модул, но првенствено е наменет за истражување.

Ракетата „Протон-М" ќе достави нова лабораторија на Меѓународната вселенска станица

Ракетата „Протон-М" ќе достави нова лабораторија на Меѓународната вселенска станица

Меѓународната вселенска станица (ИСС) ќе добие нова лабораторија која денеска ќе ја донесе руската ракета „Протон-М" до станицата која е 400 километри над Земјата. Ракетата треба да биде лансирана од космодромот Бајконур во Казахстан. Протон-М носи рускиот модул „Наука", кој требаше да биде лансиран во вселената во 2007 година, но лансирањето неколку