притисни ентер »

Творештвото на македонските жени писатели
Творештвото на македонските жени писатели

Творештвото на македонските жени писатели

Димитар Пандев ќе зборува за женскиот поетски стимул во македонскиот 19 век, Весна Мојсова-Чепишевска за првите дами на модерната македонска поезија, а Милица Димитријовска-Радевска за традицијата и иновациите во женското писмо во 21 век Книжевен настан посветен на творештвото на македонските жени писатели ќе се одржи денеска, со почеток во 12 часот,

Марина Мијаковска наградена со „Даница Ручигај“: Секогаш кога нè кршат треба да бидеме цврсти како коската

Марина Мијаковска наградена со „Даница Ручигај“: Секогаш кога нè кршат треба да бидеме цврсти како коската

„Клучна инспиративна фигура ми е великанот на македонската книжевност, академик Анте Поповски, па затоа интертекстуално се повикувам на неговата поезија како љубов кон Македонија, меѓутоа низ еден женски пристап, низ своја женска перспектива“, изјави поетесата Марина Мијаковска, која ја доби плакетата „Даница Ручигај“ за стихозбирката „Коскена“. Наградата

Трибина: писателките сѐ уште го немаат вистинското место во литературата

Трибина: писателките сѐ уште го немаат вистинското место во литературата

Голем дел од македонските писателки во втората половина на 20 век немаат вистинско место во македонскиот книжевен канон и тука е најголемата провокација зошто се решивме да ги отвориме овие средби, истакна проф. д-р Весна Мојсова-Чепишевска по повод трибината за творештвото на македонските писателки што денеска ја организираше Друштвото на писателите

Трибина за македонското женско писмо: писателките сѐ уште го немаат вистинското место во литературата

Трибина за македонското женско писмо: писателките сѐ уште го немаат вистинското место во литературата

Голем дел од македонските писателки во втората половина на 20 век немаат вистинско место во македонскиот книжевен канон и тука е најголемата провокација зошто се решивме да ги отвориме овие средби, истакна проф. д-р Весна Мојсова-Чепишевска по  повод трибината за творештвото на македонските писателки што денеска ја организираше Друштвото на писателите

Трибина за македонското женско писмо: писателките сѐ уште го немаат вистинското место во литературата

Трибина за македонското женско писмо: писателките сѐ уште го немаат вистинското место во литературата

Голем дел од македонските писателки во втората половина на 20 век немаат вистинско место во македонскиот книжевен канон и тука е најголемата провокација зошто се решивме да ги отвориме овие средби, истакна проф. д-р Весна Мојсова-Чепишевска по  повод трибината за творештвото на македонските писателки што денеска ја организираше Друштвото на писателите

Македонско женксо писмо

Македонско женксо писмо

Книжевен настан посветен на творештвото на македонските жени-писателки „Македонско женксо писмо: отворени прашања

Марина Мијаковска за „Коскена“ ќе ја прими плакетата „Даница Ручигај“

Марина Мијаковска за „Коскена“ ќе ја прими плакетата „Даница Ручигај“

Во Друштвото на писатели на Македонија денеска ќе биде врачена плакетата „Даница Ручигај“ за 2019 година на Марина Мијаковска за збирката „Коскена“, со критички осврт на Славица Дабевска Ќировска. Плакетата се доделува на жена-писателка за стихозбирка објавена во тековната година, а во чест на македонската поетеса Даница Ручигај, која трагично го загуби

Марина Мијаковска за „Коскена“ ќе ја прими плакетата „Даница Ручигај“

Марина Мијаковска за „Коскена“ ќе ја прими плакетата „Даница Ручигај“

Во Друштвото на писатели на Македонија денеска ќе биде врачена плакетата „Даница Ручигај“ за 2019 година на Марина Мијаковска за збирката „Коскена“, со критички осврт на  Славица Дабевска Ќировска. Плакетата се доделува на жена-писателка за стихозбирка објавена во тековната година, а во чест на македонската поетеса Даница Ручигај, која трагично го

Марина Мијаковска за „Коскена“ ќе ја прими плакетата „Даница Ручигај“

Марина Мијаковска за „Коскена“ ќе ја прими плакетата „Даница Ручигај“

Во Друштвото на писатели на Македонија денеска ќе биде врачена плакетата „Даница Ручигај" за 2019 година на Марина Мијаковска за збирката „Коскена", со критички осврт на Славица Дабевска Ќировска. Во Друштвото на писатели на Македонија денеска ќе биде врачена плакетата „Даница Ручигај" за 2019 година на Марина Мијаковска за збирката „Коскена", со критички

Марина Мијаковска за „Коскена“ ќе ја прими плакетата „Даница Ручигај“

Марина Мијаковска за „Коскена“ ќе ја прими плакетата „Даница Ручигај“

Во Друштвото на писатели на Македонија денеска ќе биде врачена плакетата „Даница Ручигај“ за 2019 година на Марина Мијаковска за збирката „Коскена“, со критички осврт на Славица Дабевска Ќировска. Плакетата се доделува на жена-писателка за стихозбирка објавена во тековната година, а во чест на македонската поетеса Даница Ручигај, која трагично го загуби