притисни ентер »

Дуњата е симбол на среќата и љубовта – Таа е витаминска бомба која има многу лековити својства
Дуњата е симбол на среќата и љубовта – Таа е витаминска бомба која има многу лековити својства

Дуњата е симбол на среќата и љубовта – Таа е витаминска бомба која има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 до 6 m. Распространета е во Азија и Европа. Дуњата е овошје кое било обожавано од старите Грци, бидејќи според грчката митологија дуњата симболизира љубов и среќа. Римјаните ја користеле за добивање на етерични масла кои се основен ресурс за производство во парфимериите