притисни ентер »

Лавовска борба
Лавовска борба

Лавовска борба

Има уште неколку битни аспекти сврзани со нашата „битка за Охрид“. Шлагот ќе го оставам за крај, се разбира, но и останатите се прилично „благи“. На пример, и повторно морам да го спомнам градоначалникот на Охрид – ама не како директно одговорен за кашата во која што го вовлекле – и неговата (прилично, да не речам очајно анемична, малодушна, дури уплашена)

Ајде да не знаеме

Ајде да не знаеме

Еден (по малку циничен) коментар вели дека ние (читај: Охрид) до февруари не ќе можеме ни да ги изброиме сите дивоградби во Охрид, не пак да ги урнеме. Исто така, упатени велат дека официјалните податоци за бројот на дивоградбите во овој град, а кои што се вртат во јавноста, се далеку од точните. И тоа сосема личи на нас, тоа е наш метод: лажи додека

Што навистина избегнавме?

Што навистина избегнавме?

Не верувам дека некој од „надлежните“ има сериозен одговор на прашањето: што навистина избегнавме со неставањето на Охрид и регионот на Листата на загрозено културно наследство, односно со продолжувањето на нашава агонија која некој сака да ја претстави како „борба за Охрид“? И со кого тоа ние всушност се бориме? Со самите себеси? Со нашиот инает и

Кому му одговара Охрид да го изгуби статусот на заштитено светско наследство?

Кому му одговара Охрид да го изгуби статусот на заштитено светско наследство?

Уште една шанса од УНЕСКО за Охрид. За седум месеци локалната и централната власт треба да најдат решение за урбаното дивеење, за фекалиите што пливаат во езерото, за инфраструктурата, за истребувањето на пастрмката. Среде Охрид дивоградби, не под заштита на УНЕСКО, туку под заштитат на политиката – дали ќе се посегне по уривање? Долга листа на барања