притисни ентер »

Автоматска селекција за контрола на даночните обврзници почнува од 1 јануари 2019

Автоматска селекција за контрола на даночните обврзници почнува од 1 јануари 2019

Од 1 јануари следната година Управата за јавни приходи електронски ќе ги селектира даночните обврзници кај кои ќе се врши контрола. Селекцијата ќе ја врши системот за проценка на ризик што ќе се користи во генералниот даночен инспекторат на УЈП за одредување на ризични даночни обврзници, а кој беше денеска презентиран во Управата за јавни приходи.

Кој се треба да се  регистрира во УЈП?

Кој се треба да се регистрира во УЈП?

Ќе издржи ли системот на УЈП до крајот на годината да ги регистрира сите граѓани кои треба да им испратат меил на даночниците за да добијат пополнета Годишна даночна пријава следната година. До сега се регистрирани 160.000 лица, а во следните месец и половина тоа треба да го направат уште најмалку 600.000. Иако УЈП се уште официјално не соопшти, најверојатно

Автоматска селекција за контрола на даночните обврзници почнува од 1 јануари

Автоматска селекција за контрола на даночните обврзници почнува од 1 јануари

Од 1 јануари следната година Управата за јавни приходи електронски ќе ги селектира даночните обврзници кај кои ќе се врши контрола. Селекцијата ќе ја врши системот за проценка на ризик што ќе се користи во генералниот даночен инспекторат на УЈП за одредување на ризични даночни обврзници, а кој беше денеска презентиран во Управата за јавни приходи.

Кој се треба да се регистрира во УЈП?

Кој се треба да се регистрира во УЈП?

Ќе издржи ли системот на УЈП до крајот на годината да ги регистрира сите граѓани кои треба да им испратат меил на даночниците за да добијат пополнета Годишна даночна пријава следната година. До сега се регистрирани 160.000 лица, а во следните месец и половина тоа треба да го направат уште најмалку 600.000. Иако УЈП се уште официјално не соопшти, најверојатно

Кој се треба да се регистрира во УЈП?

Кој се треба да се регистрира во УЈП?

Ќе издржи ли системот на УЈП до крајот на годината да ги регистрира сите граѓани кои треба да им испратат меил на даночниците за да добијат пополнета Годишна даночна пријава следната година. До сега се регистрирани 160.000 лица, а во следните месец и половина тоа треба да го направат уште најмалку 600.000. Иако УЈП се уште официјално не соопшти, најверојатно

На пензионерите со закон ќе им се олесни регистрацијата во УЈП, ама не се кажува како

На пензионерите со закон ќе им се олесни регистрацијата во УЈП, ама не се кажува како

На пензионерите со закон ќе им се олесни регистрацијата во УЈП, ама не се кажува како На неполни два месеци пред истекот на законскиот рок за регистрација во електронскиот систем, даночните власти најавуваат дека многу брзо ќе излезат со законско решение, кое ќе значи олеснување за пензионерите што земаат само пензија, а не и друг приход. Директорката

Се мајтапи ли УЈП со пензионерите?Требало да се донесе нов закон

Се мајтапи ли УЈП со пензионерите?Требало да се донесе нов закон

Регистрацијата на даночните пријави по новиот концепт што треба да ги поднесат пензионерите за оваа година ќе се олесни, но прво треба да се донесе законско решение, е најновата вест од Управата за јавни приходи. Иако до крајот на годината има неполни два месеци, од таму велат дека измените ќе бидат брзи. Наредниот период, за кратко време, ќе излеземе

Се мајтапи ли УЈП со пензионерите?Требало да се донесе нов закон

Се мајтапи ли УЈП со пензионерите?Требало да се донесе нов закон

Регистрацијата на даночните пријави по новиот концепт што треба да ги поднесат пензионерите за оваа година ќе се олесни, но прво треба да се донесе законско решение, е најновата вест од Управата за јавни приходи. Иако до крајот на годината има неполни два месеци, од таму велат дека измените ќе бидат брзи. Наредниот период, за кратко време, ќе излеземе

Наскоро со законско решение ќе се олеснува регистрацијата на пензионерите во УЈП

Наскоро со законско решение ќе се олеснува регистрацијата на пензионерите во УЈП

Лукаревска рече дека законското решение е на самиот крај – но не откри во кој правец ќе биде истото. Останува отворена и дилемата што ќе биде со пензионерите кои веќе се регистрирале. „За оние пензионери кои што остваруваат приход само од пензии, за многу кратко време ќе излеземе со законско решение кое што ќе претставува соодветна олеснителна околност