притисни ентер »

Дали политичките партии ќе се финансираат од буџетот?

Дали политичките партии ќе се финансираат од буџетот?

ДУИ на иста линија со ВМРО-ДПМНЕ за законот за финансирање на политичките партии. ДУИ на иста линија со ВМРО-ДПМНЕ за законот за финансирање на политичките партии. Еден од челниците на интегративците,Артан Груби денеска истакна дека смета дека финансирањето на политичките партии со пари од буџетот е начин  како да се спречи корупцијата и компромитирањето

Закони и казни има, но не и контрола на финансирањето на партиите

Закони и казни има, но не и контрола на финансирањето на партиите

Закони и казни има, но не и контрола на финансирањето на партиите Донации од јавни пари, купување на опрема за партиски канцеларии со пари од општините, неправилна распределба на средствата од буџетот. Ова се само дел од злоупотребите околу финансирањето на политичките партии, за кои Транспаренси  Интернешнел има поднесено и кривични пријави, но Јавното

ДУИ бара партиите да се финансираат од буџетот

ДУИ бара партиите да се финансираат од буџетот

Демократската унија за интеграција бара финансирање на партиите од буџетот. „Не сме задоволни од постоечкиот закон за финансирање партии, бараме законско решение преку кое партиите ќе се финансираат од буџетот, тоа е постабилно и е начин на превенција од корупција“, порача пратеникот на ДУИ, Артан Груби на ркалезна маса за Подобрување на моделот на

ДУИ бара партиите да се финансираат од буџетот

ДУИ бара партиите да се финансираат од буџетот

Демократската унија за интеграција бара финансирање на партиите од буџетот. „Не сме задоволни од постоечкиот закон за финансирање партии, бараме законско решение преку кое партиите ќе се финансираат од буџетот, тоа е постабилно и е начин на превенција од корупција“, порача пратеникот на ДУИ, Артан Груби на ркалезна маса за Подобрување на моделот на

Прекинато е финансирањето на 26 партии заради ненавремено доставување извештаи

Прекинато е финансирањето на 26 партии заради ненавремено доставување извештаи

Законската регулатива е добра во делот на финансирањето на партиите, но прашањето е во зајакнување на механизмите на имплементацијата, рече министерката за правда Рената Дескоска на тркалезна маса за Подобрување на моделот на финансирање на политичките партии во Македонија, во организација на Националниот демократски институт (НДИ) во соработка со

Тасева: Потребна е поголема контрола врз финансирањето на партиите

Тасева: Потребна е поголема контрола врз финансирањето на партиите

Потребна е поголема контрола врз финансирањето на партиите, препорачуваат од Транспаренси Интернешнл. Претседателката на организацијата Слаѓана Тасева, препорачува да се зајакне контролниот механизам. „Имаме добро законодавство, дефинирано е кои начини се забранети за финансирање, меѓутоа системот на контрола е расцепкан. Сите институции се надлежни

Прекинато е финансирањето на 26 партии заради ненавремено доставување извештаи

Прекинато е финансирањето на 26 партии заради ненавремено доставување извештаи

Законската регулатива е добра во делот на финансирањето на партиите, но прашањето е во зајакнување на механизмите на имплементацијата, рече министерката за правда Рената Дескоска на тркалезна маса за Подобрување на моделот на финансирање на политичките партии во Македонија, во организација на Националниот демократски институт (НДИ) во соработка со

Власта е отворена за измени на начинот на финансирање на партиите

Власта е отворена за измени на начинот на финансирање на партиите

Правната рамка е на задоволително ниво, но проблемот е во транспарентноста и контролата на финансирањето на партиите – смета министерката за правда Рената Дескоска. Како една од опциите за да се спречување на корупцијата Дескоска го наведе и финансирањето на партиите само од буџетски средства, но посочи дека сеуште не може да каже дали е можно тоа

Невладини: Институција за контрола на финансирањето на партиите

Невладини: Институција за контрола на финансирањето на партиите

Ново тело или институција која ќе го контролира финансирањето на партиите, според невладините организации е решение за елиминирање на злоупотребата и корупцијата во оваа област. Според нив, сегашната законска регулатива е само добра основа, но проблемот лежи во транспарентноста и контролата на процесот на партиско финансирање. И министерот за правда