притисни ентер »

Откриена првата озонска дупка над Арктикот

Откриена првата озонска дупка над Арктикот

Во последните две недели, дебелината на озонскиот слој над Арктикот е под дебелината на озонскиот слој на Антарктикот, каде се наоѓа озонската дупка, рече Маркус Рекс, раководител на одделот за атмосферска физика на Институтот Алфред-Вегенер. „Во области каде што дебелината на озонскиот слој е максимум, загубата е околу 90 проценти“, рече Рекс. Тоа

Откриена првата озонска дупка на Арктикот

Откриена првата озонска дупка на Арктикот

Германски научник тврди дека ја открил правата дупка во озонска обвивка над Северниот пол, пренесува дпа. Во последните две недели дебилната на озонската обвивка над Арктик била под дебелината на озонската обвивка на Антарктик, каде се наоѓа озонска дупка, изјавил Маркус Рекс, раководител на отсекот за атмосферска физика на Институтот Алфред – Вегнер