притисни ентер »

Зошто некои коцки мраз се кристално бистри, а други заматени и бели?
Зошто некои коцки мраз се кристално бистри, а други заматени и бели?

Зошто некои коцки мраз се кристално бистри, а други заматени и бели?

Дали некогаш сте забележале дека некои коцки мраз изгледаат кристално бистри, додека други се заматени и бели? Причината лежи во она што е внатре во водата. Мразот направен од зовриена вода има тенденција да замрзнува во бистра, стаклена форма бидејќи вриењето ги отстранува растворените гасови како кислород и азот. Кога овие гасови ќе исчезнат, водата

Мразот е пофлексибилен отколку што мислиме

Мразот е пофлексибилен отколку што мислиме

Во летните денови ставањето вода во замрзнувач за да се создадат коцки мраз може да изгледа како обична активност. Но, всушност, сè уште не знаеме многу за тоа како се одвива процесот на замрзнување. Сега, првите визуализации на мраз на молекуларно ниво откриваат дека добиениот кристал е изненадувачки флексибилен. Трансформацијата на течната вода во