притисни ентер »

Научници успеаја да одгледаат растенија на почва донесена од Месечината

Научници успеаја да одгледаат растенија на почва донесена од Месечината

Научниците докажаа дека почвата на Месечината може да овозможи одгледување билки. Во склоп на експеримент спроведен од истражувачи на Универзитетот во Флорида користени се 12 примероци од површината на Месечината, собрани во текот на мисиите Аполо. Станува збор за Аполо мисиите 11, 12 и 17 во период меѓу 1969 и 1972 година. Покрај лунарните, научниците

Научници успеале да одгледаат растенија на почва донесена од Месечината

Научници успеале да одгледаат растенија на почва донесена од Месечината

Научници успеале да одгледаат растенија на почва од Месечината користејќи примероци собрани за време на мисијата „Аполо“. Ова е првпат растенијата да никнат и да се одгледуваат на почва од друго небесно тело. Истражувањето би можело да ја постави основата за одгледување растенија кои обезбедуваат кислород и храна на Месечината, што е навреме со оглед

Научниците успеале да одгледаат растенија на почва донесена од Месечината

Научниците успеале да одгледаат растенија на почва донесена од Месечината

Научниците успеале да одгледаат растенија на почва од Месечината користејќи примероци собрани за време на мисијата „Аполо“. Ова е првпат растенијата да никнат и да се одгледуваат на почва од друго небесно тело. Истражувањето би можело да ја постави основата за одгледување растенија кои обезбедуваат кислород и храна на Месечината, што е навреме со оглед