притисни ентер »

Милевски: Уставниот суд да го штити Уставот, а не луѓе кои се огрешиле
Милевски: Уставниот суд да го штити Уставот, а не луѓе кои се огрешиле

Милевски: Уставниот суд да го штити Уставот, а не луѓе кои се огрешиле

Ќе го поддржиме предлогот да се менува Законот, претседателот да не може да дава амнестија за политичари и тие да треба невиноста да ја докажуваат на суд, рече министерот за локална самоуправа и лидер на ЛДП, Горан Милевски во емисијата „Што не е јасно“ на Алфа ТВ. „Пратениците констатирале дека тој член не постои. Ако констатирале дека нема таков

Милевски: Да дојдат чесни судии кои ќе судат по словото на Уставот и Законот

Милевски: Да дојдат чесни судии кои ќе судат по словото на Уставот и Законот

Ќе го поддржиме предлогот да се менува Законот, претседателот да не може да дава амнестија за политичари и тие да треба невиноста да ја докажуваат на суд, рече министерот за локална самоуправа и лидер на ЛДП, Горан Милевски во емисијата „Што не е јасно“ на Алфа ТВ. „Пратениците констатирале дека тој член не постои. Ако констатирале дека нема таков

Милевски: Треба да се види под чиј диктат уставните судии претходно суделе или не суделе

Милевски: Треба да се види под чиј диктат уставните судии претходно суделе или не суделе

Ќе го поддржиме предлогот да се менува Законот, претседателот да не може да дава амнестија за политичари и тие да треба невиноста да ја докажуваат на суд, рече министерот за локална самоуправа и лидер на ЛДП, Горан Милевски во емисијата „Што не е јасно“ на Алфа ТВ. „Пратениците констатирале дека тој член не постои. Ако констатирале дека нема таков

Уставен ја отфрли иницијативата со која се спори законот за амнестија за 27 април

Уставен ја отфрли иницијативата со која се спори законот за амнестија за 27 април

Подносител на оваа иницијатива е екс директорот на БЈБ  Митко Чавков, осуден на 18 години затвор за „крвавиот четврток“. Уставните судии заклучија дека Судот  не може да се стави на местото на Собранието, кое има право да одлучува за кого може, а за кого не може да има амнестија. Чавков ги оспорува првите два члена од Законот за амнестија која не важеше

Уставен пресече, собранието е надлежно за амнестија

Уставен пресече, собранието е надлежно за амнестија

Уставниот суд нема надлежност да одлучува кој може да биде амнестиран за собраниските настани од 27 април. Уставните судии ја одбија иницијативата на екс директорот на Бирото за јавна безбедност Митко Чавков за оценување на уставноста на членот 1 и 2 од Законот за амнестија. Со иницијативата Чавков тврди дека овој закон е селективен бидејќи беа опфатени

Уставниот суд ја одби иницијативата на Чавков за амнестијата за „27 април“

Уставниот суд ја одби иницијативата на Чавков за амнестијата за „27 април“

Уставниот суд на денешната седница со мнозинство гласови од судиите не поведе постапка за оценка на уставноста на член 1 и член 2 од Законот за амнестија, врз основа на кои беа амнестирани лица инволвирани лица во насилството во Собранието на 27 април 2017 година. Иницијативата беше поднесена од Митко Чавков, поранешен директор на Бирото за јавна безбедност

Уставен пресече, собранието е надлежно за амнестија

Уставен пресече, собранието е надлежно за амнестија

Уставниот суд нема надлежност да одлучува кој може да биде амнестиран за собраниските настани од 27 април. Уставните судии ја одбија иницијативата на екс директорот на Бирото за јавна безбедност Митко Чавков за оценување на уставноста на членот 1 и 2 од Законот за амнестија. Со иницијативата Чавков тврди дека овој закон е селективен бидејќи беа опфатени

Уставните судии не ја прифатија иницијативата на Чавков за амнестијата

Уставните судии не ја прифатија иницијативата на Чавков за амнестијата

Со шест наспрема три, уставните судии одлучија да не ја прифатат иницијативата на екссиректорот на БЈБ, Митко Чавков, кој го оспори Законот за амнестија од 2018 година за крвавиот четврток. Спорно, според Чавков беше тоа што станува збор за ист кривично-правен настан, а има нерамноправност во амнестирањето како чин на милост на државата, односно некои

Русковска: Одлуката на Уставниот суд може да ги амнестира сите за 27 април

Русковска: Одлуката на Уставниот суд може да ги амнестира сите за 27 април

Доколку Уставниот суд иницијативата ја разгледува по однос на одреден член од целиот Закон за амнестија и оцени дека е вонуставен, според обвинителката Вилма Рускоска, тогаш би биле амнестирани сите останати за настаните во Собранието на 27 април 2017 година. Русковска вели дека не знае во кој дел се однесува расправата пред Уставен суд, дали за целиот

Уставен суд „против“ инцијативата за поведување постапка за законот за амнестија

Уставен суд „против“ инцијативата за поведување постапка за законот за амнестија

Уставот точно предвидел дека само законодавецот може да дава амнестија и оттука Уставниот суд не може да се стави на местото на Собранието, рече денеска судијата Владимир Стојановски кој како судија известител предложи судот да ја отфрли иницијативата за оценување на уставноста на дел од Законот за амнестија за настаните во Собранието од 27 април 2017