притисни ентер »

Кои се симптомите на мозочен удар?
Кои се симптомите на мозочен удар?

Кои се симптомите на мозочен удар?

Мозочен удар настанува поради оштетување на крвните садови на мозокот, што го отежнува или целосно го оневозможува снабдувањето на тој дел од мозокот со кислород и хранливи материи. По мозочен удар, зафатениот дел од мозокот престанува да функционира и се појавуваат невролошки испади. Разликуваме два вида на мозочен удар: исхемичен мозочен удар, кој

Кои се симптомите на мозочен удар?

Кои се симптомите на мозочен удар?

Мозочен удар настанува поради оштетување на крвните садови на мозокот, што го отежнува или целосно го оневозможува снабдувањето на тој дел од мозокот со кислород и хранливи материи. По мозочен удар, зафатениот дел од мозокот престанува да функционира и се појавуваат невролошки испади. Разликуваме два вида на мозочен удар: исхемичен мозочен удар, кој