притисни ентер »

Научници се поблиску до реализација на идејата дека може да се произведе струја од капка дожд
Научници се поблиску до реализација на идејата дека може да се произведе струја од капка дожд

Научници се поблиску до реализација на идејата дека може да се произведе струја од капка дожд

Unicode По долгогодишно испитување и неуспешни обиди, научниците од Универзитетот во Хонгконг го откриле, изгледа конечно, принципот што би овозможил да се искористат дождовните капки како извор на енергија… Изминатите години стручњаците имаа безброј обиди да го искористат дождот за производство на електрична енергија, ама тоа баш и не им поаѓаше од

Измислена направа за добивање струја од дожд

Измислена направа за добивање струја од дожд

Истражувачите од Универзитетот во Хонгконг што стојат зад направата, која ја нарекуваат генератор на електрицитет заснован на капка (ДЕГ), велат дека една капка дожд може накратко да генерира 140 вoлти. Тоа било доволно за да се снабдат со струја 100 мали светилки и иако се уште не е доволно практично за секојдневна употреба, ова е ветувачки чекор

НАУЧНИЦИ ИЗМИСЛИЈА НОВА НАПРАВА: Таа ќе служи за добивање струја од дожд

НАУЧНИЦИ ИЗМИСЛИЈА НОВА НАПРАВА: Таа ќе служи за добивање струја од дожд

Инженери нашле начин како да земат капка дожд и да ја искористат за да генерира електрицитет. Истражувачите од Универзитетот во Хонгконг што стојат зад направата, која ја нарекуваат генератор на електрицитет заснован на капка (ДЕГ), велат дека една капка дожд може накратко да генерира 140 вoлти. Тоа било доволно за да се снабдат со струја 100 мали

Научници измислија направа за добивање струја од дожд

Научници измислија направа за добивање струја од дожд

Инженери нашле начин како да земат капка дожд и да ја искористат за да генерира електрицитет. Истражувачите од Универзитетот во Хонгконг што стојат зад направата, која ја нарекуваат генератор на електрицитет заснован на капка (ДЕГ), велат дека една капка дожд може накратко да генерира 140 волти. Тоа било доволно за да се снабдат со струја 100 мали