притисни ентер »

Британските пратеници изгласаа одложување на Брегзит
Британските пратеници изгласаа одложување на Брегзит

Британските пратеници изгласаа одложување на Брегзит

Со огромно мнозинство, 412 гласа за наспрема 202 против, британските пратеници вечерва изгласаа одложување на излезот на Британија од Европската Унија. Со тоа на премиерката Тереза Меј и оставија можност наредната недела повторно да се обиде да добие поддршка за договорот постигнат за Брегзит со ЕУ. Врз основа на оваа Одлука, британската Влада сега

Британија бара одложување на рокот за излез од Европската Унија

Британија бара одложување на рокот за излез од Европската Унија

Британскиот парламент со мнозинство гласови одлучи да побара согласност од ЕУ за одложување на излезот на Велика Британија од блокот, што беше предвидено да се случи на 29 март. За одлуката гласаа 412 пратеници, а 202 беа против, пренесе „Би-би-си“. Пратениците претходно ги отфрлија сите четири амандмани поврзани со одложувањето на брегзитот – за организирање

Британскиот Парламент одобри одлагање на брегзит

Британскиот Парламент одобри одлагање на брегзит

Британските пратеници вечерва со голем мнозинство го одобрија предлогот на Владата на премиерката Тереза Меј за одлагање на истапувањето на Велика Британија од ЕУ за по 29 март. Како што јави Би-Би-Си, „за“ одлагање на брегзит се изјаснија 412 пратеници во Долниот дом на Парламентот, а 202 беа „против“. Врз основа на оваа Одлука, британската Влада

Британија ќе бара од ЕУ одложување на Брегзит

Британија ќе бара од ЕУ одложување на Брегзит

Британските пратеници гласаа земјата да побара од ЕУ одложување на Брегзит. Пратениците го прифатија предлогот на премиерката Тереза Меј со 412 гласа „за“, а 202 беа против. Пратениците гласаа да се побара одложување за најмалку три месеци, доколку следната недела Парламентот го одобри договорот за повлекување. Со тоа и се овозможува на Меј да ги обнови

Британија бара одложување на рокот за излез од Европската Унија

Британија бара одложување на рокот за излез од Европската Унија

Британскиот парламент со мнозинство гласови одлучи да побара согласност од ЕУ за одложување на излезот на Велика Британија од блокот, што беше предвидено да се случи на 29 март. За одлуката гласаа 412 пратеници, а 202 беа против, пренесе „Би-би-си“. Пратениците претходно ги отфрлија сите четири амандмани поврзани со одложувањето на брегзитот – за организирање

Британските пратеници ги одбија амандманите за одлагање на Брегзит до 30 јуни и за нов референдум

Британските пратеници ги одбија амандманите за одлагање на Брегзит до 30 јуни и за нов референдум

Британските пратеници доцна попладнево ги одбија предложените амандмани на Одлуката за одлагање на Брегзит, со кои се бараше утврдување на временски рок на одлагањето, како и распишување нов референдум за истапувањето на Велика Британија од ЕУ. Како што јави Би-Би-Си, Долниот дом на британскиот Парламент со 314 гласови „против“ и 311 „за“ го одби предлог-амандманот

Британскиот Парламент одобри одлагање на Брегзит

Британскиот Парламент одобри одлагање на Брегзит

Британските пратеници вечерва со голем мнозинство го одобрија предлогот на Владата на премиерката Тереза Меј за одлагање на истапувањето на Велика Британија од ЕУ за по 29 март. Како што јави Би-Би-Си, „за“ одлагање на Брегзит се изјаснија 412 пратеници во Долниот дом на Парламентот, а 202 беа „против“. Врз основа на оваа Одлука, британската Влада

Велика Британија ќе побара одложување на брегзит за три месеци

Велика Британија ќе побара одложување на брегзит за три месеци

Велика Британија ќе побара од Европската Унија одложување на брегзит, откако британскиот парламент со мнозинство гласови го усвои проширувањето на Членот 50. Според ова, Велика Британија нема да излезе од ЕУ на 29 март, како што беше предвидено со претходно усвоениот план, туку од Унијата ќе биде побарана дозвола тоа да се случи на 30 јуни 2018. Услов

Британскиот парламент пресече: Нема да има нов референдум за брегзит

Британскиот парламент пресече: Нема да има нов референдум за брегзит

Британскиот парламент гласаше против предлогот да се одржи нов референдум за брегзит. Против предлогот со кој се повика на уште едно изјаснување дали Британија треба да остане во Европската Унија или да излезе од неа, гласаа 334, наспроти 85 пратеници. Во британскиот парламент денеска се одржуваат низа гласања во врска со тоа дали би требало да се

Британскиот Парламент одобри одлагање на Брегзит

Британскиот Парламент одобри одлагање на Брегзит

Британските пратеници вечерва со голем мнозинство го одобрија предлогот на Владата на премиерката Тереза Меј за одлагање на истапувањето на Велика Британија од ЕУ за по 29 март. Како што јави Би-Би-Си, „за“ одлагање на Брегзит се изјаснија 412 пратеници, а 202 беа „против“.