притисни ентер »

Струјата чинеше 1.000 евра, а сега е 400, вели Битиќи
Струјата чинеше 1.000 евра, а сега е 400, вели Битиќи

Струјата чинеше 1.000 евра, а сега е 400, вели Битиќи

Струјата чинеше 1.000 евра, а сега е 400, вели Битиќи Ж.Н. Пред 4 минути Далновод / Фото: EPA „Со енергетската и економската криза различно се справуваат различни земји, а државите кои не се дел од големите сојузи потешко доаѓаат до финансиски средства од земјите-членки на Унијата“, порача вечерва вицепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи.

Битиќи: Земјите од ЕУ полесно се носат со кризата од земјите кои се надвор од големите сојузи

Битиќи: Земјите од ЕУ полесно се носат со кризата од земјите кои се надвор од големите сојузи

„Со енергетската и економската криза различно се справуваат различни земји, а државите кои не се дел од големите сојузи потешко доаѓаат до финансиски средства од земјите-членки на униите. Класичен пример се земјите-членки на ЕУ кои вбризгуваат големи средства за справување со последиците од инфлацијата, енергетската криза итн. бидејќи Европската централна

Битиќи: Цената на струјата изнесува околу 400 евра за мегават час, пред седум дена беше 1000

Битиќи: Цената на струјата изнесува околу 400 евра за мегават час, пред седум дена беше 1000

„Со енергетската и економската криза различно се справуваат различни земји, а државите кои не се дел од големите сојузи потешко доаѓаат до финансиски средства од земјите-членки на Унијата“, порача вечерва вицепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи. Тој додаде дека пред седум дена имало пик на цената на електрична енергија од 1000 евра за мегават

Битиќи: Сега го гледаме резултатот од 30 години неинвестирање во енергетскиот сектор

Битиќи: Сега го гледаме резултатот од 30 години неинвестирање во енергетскиот сектор

„Ние за жал спиевме 30 години на еден извор на гас и еве го резултатот. За жал, поради тоа сме ранливи. Мора да се диверзифицираме. Тоа е начинот за справување и со кризи, но и за развој“ изјави вицепремиерот за еконмски прашања Фатмир Битиќи во „Вин-вин“ на Телма. Тој додаде дека се разговара со Србија, Грција, Турција, Бугарија и дека ќе се разговара

Битиќи до Мицкоски: Како ја оштетуваме државата ако вишоците струја ги продаваме за шест пати повисока цена

Битиќи до Мицкоски: Како ја оштетуваме државата ако вишоците струја ги продаваме за шест пати повисока цена

„Продажбата на ноќните вишоци на електрична енергија од страна на ЕСМ само ја намалуват производната цена и загубите на ЕСМ. Ние произведуваме електрична енергија со просечна цена од 67 евра за мегават час во термоелектраните, а вишоците ги продаваме за 360 евра. Не ја сфаќам логиката дека сме нанеле штета на државата, ако продаваме за шест пати повисока

Битиќи: Сега го гледаме резултатот од 30 години неинвестирање во енергетскиот сектор

Битиќи: Сега го гледаме резултатот од 30 години неинвестирање во енергетскиот сектор

„Ние за жал спиевме 30 години на еден извор на гас и еве го резултатот. За жал, поради тоа сме ранливи. Мора да се диверзифицираме. Тоа е начинот за справување и со кризи, но и за развој“, изјави вицепремиерот за еконoмски прашања Фатмир Битиќи во „Вин-вин“ на Телма. Тој додаде дека се разговара со Србија, Грција, Турција, Бугарија и дека ќе се разговара

Битиќи: Земјите од ЕУ полесно се носат со кризата од земјите кои се надвор од големите сојузи

Битиќи: Земјите од ЕУ полесно се носат со кризата од земјите кои се надвор од големите сојузи

„Со енергетската и економската криза различно се справуваат различни земји, а државите кои не се дел од големите сојузи потешко доаѓаат до финансиски средства од земјите-членки на униите. Класичен пример се земјите-членки на ЕУ кои вбризгуваат големи средства за справување со последиците од инфлацијата, енергетската криза итн. бидејќи Европската централна

Битиќи до Мицкоски: Како ја оштетуваме државата ако вишоците струја ги продаваме за шест пати повисока цена

Битиќи до Мицкоски: Како ја оштетуваме државата ако вишоците струја ги продаваме за шест пати повисока цена

„Сега го гледаме резултатот од 30 години неинвестирање во енергетскиот сектор. Ние за жал спиевме 30 години на еден извор на гас и еве го резултатот. За жал, поради тоа сме ранливи. Мора да се диверзифицираме. Тоа е начинот за справување и со кризи, но и за развој“ истакна вицепремиерот за еконмски прашања Фатмир Битиќи во „Вин-вин“ на Телма. Тој додаде

Битиќи: Земјите од ЕУ полесно се носат со кризата од земјите кои се надвор од големите сојузи

Битиќи: Земјите од ЕУ полесно се носат со кризата од земјите кои се надвор од големите сојузи

„Со енергетската и економската криза различно се справуваат различни земји, а државите кои не се дел од големите сојузи потешко доаѓаат до финансиски средства од земјите-членки на униите. Класичен пример се земјите-членки на ЕУ кои вбризгуваат големи средства за справување со последиците од инфлацијата, енергетската криза итн. бидејќи Европската централна

Битиќи: Земјите од ЕУ полесно се носат со кризата од земјите кои се надвор од големите сојузи

Битиќи: Земјите од ЕУ полесно се носат со кризата од земјите кои се надвор од големите сојузи

„Со енергетската и економската криза различно се справуваат различни земји, а државите кои не се дел од големите сојузи потешко доаѓаат до финансиски средства од земјите-членки на униите. Класичен пример се земјите-членки на ЕУ кои вбризгуваат големи средства за справување со последиците од инфлацијата, енергетската криза итн. бидејќи Европската централна