притисни ентер »

Ако е ова почеток, каков ли ќе биде крајот
Ако е ова почеток, каков ли ќе биде крајот

Ако е ова почеток, каков ли ќе биде крајот

Се плашам дека со текот на времето, со притисоците, промените и отстапките што допрва ќе следуваат, од хибриден режим, како што сега нѐ класифицираат, ќе се претопиме во хибридна нација. За да биде појасно, хибрид е кога насилно се индуцираат, вметнуваат или модифицираат различни морфолошки или генетски својства во одреден избран субјект. Со текот

Лондонски "Економист": Македонија живее во ХИБРИДЕН РЕЖИМ

Лондонски "Економист": Македонија живее во ХИБРИДЕН РЕЖИМ

Македонија на Индексот на демократија за 2018 година на британскиот неделник „Економист" напредна за десет места во споредба со минатата година и се наоѓа на 78 место со 5,87 поени, на скала од нула до 10. Земјата се наоѓа во категоријата „хибридни режими", кој ги опфаќа државите со поени од 5,98 до 4,06. Со индексот на демократија опфатени се 167

Лондонски "Економист": Македонија живее во ХИБРИДЕН РЕЖИМ

Лондонски "Економист": Македонија живее во ХИБРИДЕН РЕЖИМ

Македонија на Индексот на демократија за 2018 година на британскиот неделник „Економист" напредна за десет места во споредба со минатата година и се наоѓа на 78 место со 5,87 поени, на скала од нула до 10. Земјата се наоѓа во категоријата „хибридни режими", кој ги опфаќа државите со поени од 5,98 до 4,06. Со индексот на демократија опфатени се 167

Демократијата сведена на статистика

Демократијата сведена на статистика

Мерењата на степенот на демократијата што, меѓу другите, и за Македонија редовно ги прават повеќе меѓународни организации, според експертите во земјава, се добредојдени, но не секогаш ја отсликуваат реалната состојба Дали сондажите и истражувањата на меѓународните организации поврзани со степенот на практикување на демократијата и слободата во Македонија

ГДУ: Македонија живее во „хибриден режим“

ГДУ: Македонија живее во „хибриден режим“

Соопштение на ГДУ: Почитувани, Според Индексот на демократија за 2018 гoдина на реномираниот британски неделник „Економист“, Македонија повторно се наоѓа во незавидното друштво на земјите со т.н „хибриден режим“. Нашата земја постигнала скромен напредок од 10 места во споредба со 2017 година, но останува на скромното 78-мо место од 167 држави вклучени

ГДУ: Македонија живее во услови на „хибриден режим“

ГДУ: Македонија живее во услови на „хибриден режим“

„Според Индексот на демократија за 2018 гoдина на реномираниот британски неделник „Економист“, Македонија повторно се наоѓа во незавидното друштво на земјите со т.н „хибриден режим“. Нашата земја постигнала скромен напредок од 10 места во споредба со 2017 година, но останува на скромното 78-мо место од 167 држави вклучени во списокот за индексирање

Македонија со демократија на ниво на Украина, полоша од Албанија

Македонија со демократија на ниво на Украина, полоша од Албанија

Британскиот весник „Економист“ трета година едноподруго ја стави Македонија во групата хибридни режими, сместувајќи ја на 78. место меѓу 165 земји и две територии со индекс на демократија 5,87 од можни 10. Македонската демократија во 2018 година била на ниво на таа во Украина, Ел Салвадор и Боливија, а од девет земји од опкружувањето е полоша од шест,

Македонија со демократски напредок, но останува „хибриден режим“

Македонија со демократски напредок, но останува „хибриден режим“

Македонија изминатава година напредна 10 места според Индексот на демократија на британскиот „Економист“. Земјава се наоѓа на 78 место од вкупно 167 држави од светот, со скор од 5,87 поени, на скала од нула до 10, каде повисоката цифра означува подобра демократија. Земјава останува во групата земји со „хибридни режими“, иако Индексот потенцира дека

Индекс на демократија 2018: Македонија на 78 место во категоријата ,,Хибридни режими‘‘/

Индекс на демократија 2018: Македонија на 78 место во категоријата ,,Хибридни режими‘‘/

Embedded video for Индекс на демократија 2018: Македонија на 78 место во категоријата ,,Хибридни режими‘‘/ Трета година по ред Македонија останува хибриден режим. Угледниот магазин Економист пресметал дека индексот на демократија во земјава минатата година изнесувал 5,87 поени на скалата од 1 до 10. Според Економист, демократијата во Македонија е на

Македонија напредна за 10 места според индексот на демократија на британскиот,,The Economist “

Македонија напредна за 10 места според индексот на демократија на британскиот,,The Economist “

Со тоа земјава ,,си обезбедила“ позиција  во категоризацијата,, хибридни режими“ во кој влегуваат земјите оценети со поени од 4-6 и кој е ранг веднаш зад категоризацијата,, авторитарни режими“. Од Балканот во групата ,,хибридни режими“ друштво ни прават  Црна Гора која е на 81-то место , Босна и Херцеговина на 101-то место и Турција која е на 110-тото