притисни ентер »

Од верските календари
Од верските календари

Од верските календари

8 април 2021 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 26 март. Денеска е Собор на св. арх. Гаврил. 8 април 2021 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 26 март. Денеска е Собор на св. арх. Гаврил. Тој е еден од големите седум ангели што претстојат пред престолот

СВ. АРХАНГЕЛ ГАВРИЛ: Еден од седумте серафими најблиски до Бога

СВ. АРХАНГЕЛ ГАВРИЛ: Еден од седумте серафими најблиски до Бога

Денеска е 26 март (според стар стил) и се слави Собор на Св. архангел Гаврил. Тој е благовесникот на воплотувањето на Синот Божји. Еден од големите седум ангели што претстојат пред престолот Божји. Му го јави на Захарија раѓањето на светиот Јован Претеча и самиот за себе рече: „Јас сум Гавриил кој стојам пред Бога“ (Лука 1, 19). Неговото име, Гавриил,

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Собор на св. архангел Гаврил

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Собор на св. архангел Гаврил

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 26 март. Денеска е Собор на св. арх. Гаврил. Тој е еден од големите седум ангели што претстојат пред престолот Божји. Му го јави на Захарија раѓањето на Свети Јован Предвесник и самиот за себе рече: “Јас сум Гаврил кој стојам пред Бога”. Неговото име Гаврил значи маж Бог. Зборувајќи за Благовештение

Денеска се празнува Благовештение на Пресвета Богородица

Денеска се празнува Благовештение на Пресвета Богородица

Кога Пресветата Дева наврши единаесет години пребивање и служење во ерусалимскиот храм и четиринаест од раѓањето – значи кога стапи во петнаесеттата година од животот – свештениците и соопштија дека според Законот повеќе не може да остане при храмот, туку треба да пристапи кон веридба и брак. Одговорот на Пресветата Дева беше големо изненадување за

Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

Собор на Свети Архангел Гаврил  Празник на големиот Господов гласник  Гаврил значи „сила Божја“, поради што и неговото јавување на Благовештението има и симболично значење, укажува на силата на тој што ќе се роди од Пресвета Дева Марија, дека тој ќе биде силен, семоќен, односно дека тој ќе биде Бог Спасител. 8 април 2021 (МИА) Собор на Свети Архангел

СОБОР НА СВ. АРХАНГЕЛ ГАВРИЛ: Празник на големиот Господов гласник

СОБОР НА СВ. АРХАНГЕЛ ГАВРИЛ: Празник на големиот Господов гласник

Гаврил значи „сила Божја“, поради што и неговото јавување на Благовештението има и симболично значење, укажува на силата на тој што ќе се роди од Пресвета Дева Марија, дека тој ќе биде силен, семоќен, односно дека тој ќе биде Бог Спасител. Денот по светото Благовештение се празнува споменот на оној кој е заслужен за пренесувањето на благата вест,

БЛАГОВЕШТЕНИЕ: Со архангелска благовест и слегувањето на Светиот Дух врз Пречистата Дева, започна спасението на луѓето

БЛАГОВЕШТЕНИЕ: Со архангелска благовест и слегувањето на Светиот Дух врз Пречистата Дева, започна спасението на луѓето

Денеска е 25 март (според стар стил) и се празнува Благовештение или Благоец. Именден слават: Благој, Блага, Евангелиј, Евангелија... Кога Пресветата Дева наврши единаесет години минати во служење во ерусалимскиот храм и четиринаест од раѓањето - значи кога стапи во петнаесеттата година од животот - свештениците и соопштија дека според Законот повеќе

Денеска е Благовец – ЕВЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ

Денеска е Благовец – ЕВЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ

Денеска православните верници го празнуваат празникот Свето Благовештение, меѓу народот  познат како Благовец. Се смета за тежок празник поради што тогаш не се работи. Некои дури го сметаат за голем празник како Велигден поради што се вели: „Благовец, прв ден Велигден“. Тогаш се оди на именден кај оние што имаат име Благоја, Блаже, Благојка, Благица…

Денеска е Свето Благовештение – Благовец

Денеска е Свето Благовештение – Благовец

Празникот Свето Благовештение се вбројува во постојаните празници и секогаш е на 7 април според новиот, (или на 25 март според стариот) календар. Меѓу народот повеќе е познат како Благовец, Благоец, Блошчојне… Се смета за тежок празник поради што тогаш не се работи. Некои дури го сметаат за голем празник како Велигден поради што се вели: „Благовец,