притисни ентер »

EУ ќе предложи  нов систем за преговорите за членство?

EУ ќе предложи нов систем за преговорите за членство?

Хрватскиот весник „Вечерњи лист“ објави дека Европската комисија се подготвува на есен да предложи нов систем на донесување за преговорите за членство во ЕУ. Според пишувањата,  повеќе нема да биде потребна едногласна одлука на сите земји членки, туку само квалификувано мнозинство. „Европската комисија се подготвува на есен да предложи во иднина за

„Вечерњи лист“: ЕУ го менува начинот на гласање за пристапните преговори

„Вечерњи лист“: ЕУ го менува начинот на гласање за пристапните преговори

Европската комисија се подготвува на есен да предложи нов систем на донесување одлуки во врска со преговорите за членство во ЕУ, при што повеќе нема да биде потребна едногласна одлука на сите земји членки, туку само квалификувано мнозинство, тврди загрепскиот весник „Вечерњи лист“. – Европската комисија се подготвува на есен да предложи во иднина за

„Вечерњи лист“: Од есенва полесно во ЕУ!?

„Вечерњи лист“: Од есенва полесно во ЕУ!?

Унијата ќе го смени начинот на гласање за пристапните преговори и од есен се подготвувал нов систем на донесување одлуки во врска со преговорите за членство во ЕУ, при што повеќе нема да биде потребна едногласна одлука на сите земји членки, туку само квалификувано мнозинство, тврди загрепскиот весник „Вечерњи лист“. „Европската комисија се подготвува

ЕУ ќе го менува начинот на гласање за пристапните преговори

ЕУ ќе го менува начинот на гласање за пристапните преговори

Европската комисија се подготвува на есен да предложи во иднина за претпристапните преговори за државите кандидати за членство во ЕУ, повеќе да не биде потребна едногласна одлука на сите земји членки, туку квалификувано мозинство, со што би можеле да бидат надгласани оние што би се обиделе да блокираат, наведува весникот. Ваквиот предлог се должи на

„Вечерњи лист“: ЕУ го менува начинот на гласање за пристапните преговори

„Вечерњи лист“: ЕУ го менува начинот на гласање за пристапните преговори

Европската комисија(ЕК) се подготвува на есен да предложи нов систем на донесување одлуки во врска со преговорите за членство во ЕУ, при што повеќе нема да биде потребна едногласна одлука на сите земји членки, туку само квалификувано мнозинство, тврди загрепскиот весник „Вечерњи лист“. – ЕК се подготвува на есен да предложи во иднина за претпристапните

ЕУ ќе воведува ново правило за пристапни преговори?

ЕУ ќе воведува ново правило за пристапни преговори?

Хрватскиот весник „Вечерњи лист“ објави дека Европската комисија се подготвува на есен да предложи нов систем на донесување одлуки во врска со преговорите за членство во ЕУ, при што повеќе нема да биде потребна едногласна одлука на сите земји членки, туку само квалификувано мнозинство. „Европската комисија се подготвува на есен да предложи во иднина

ХАН :ЕУ го менува начинот на гласање за пристапните преговори

ХАН :ЕУ го менува начинот на гласање за пристапните преговори

Европската комисија спремна е на есен да предложи во иднина за одлучување на условите за пристапните преговори со кандидатите за членство во ЕУ дека повеке не е потребна едногласна одлука на сите држави членки , туку одлуките да се носат со квалификувано мнозинство ,а тоа ќе значи да оние кои ги блокираат процесите со новите измени ќе можат да бидат

„Вечерњи лист“: ЕУ од есен ќе предложи за пристапни преговори да се одлучува со мнозинство, а не едногласно

„Вечерњи лист“: ЕУ од есен ќе предложи за пристапни преговори да се одлучува со мнозинство, а не едногласно

Европската комисија се подготвува на есен да предложи нов систем на донесување одлуки во врска со преговорите за членство во ЕУ, при што повеќе нема да биде потребна едногласна одлука на сите земји членки, туку само квалификувано мнозинство, пишува хрватскиот весник „Вечерњи лист“. - Европската комисија се подготвува на есен да предложи во иднина за

Се укинува правото на вето за преговори со ЕУ?

Се укинува правото на вето за преговори со ЕУ?

Хрватскиот весник „Вечерњи лист“ објави дека Европката комисија на есен подготвува нов систем на донесување одлуку во врска со преговорите за членство во Евроспката Унија, по што повеќе нема да биде потребна едногласна одлука од сите земји, туку само од квалификувано мнозинство. „Европската комисија се подготвува на есен да предложи во иднина за претпристапните

„Вечерњи лист“: ЕУ го менува начинот на гласање за пристапните преговори

„Вечерњи лист“: ЕУ го менува начинот на гласање за пристапните преговори

Ваквиот предлог се должи на досегашните лоши искуства во преговорите, како во случајот со Хрватска, која се обиде, но не успеа, да ги блокира преговорите на Србија по поглавјето 23 за прависудството Европската комисија се подготвува на есен да предложи нов систем на донесување одлуки во врска со преговорите за членство во ЕУ, при што повеќе нема да