притисни ентер »

ФОТО | Извонредно откритие: Видете ја Црната дупка во срцето на нашата Галаксија
ФОТО | Извонредно откритие: Видете ја Црната дупка во срцето на нашата Галаксија

ФОТО | Извонредно откритие: Видете ја Црната дупка во срцето на нашата Галаксија

ФОТО | Извонредно откритие: Видете ја Црната дупка во срцето на нашата Галаксија М. Г. Пред 5 минути Црната дупка во срцето на нашата Галаксија Млечен пат, Фото: Event Horizon Telescope Огромната црна дупка што живее во центарот на нашата галаксија, позната како „ Sagittarius A* “ – Стрелец А*, црната дупка е поголема четири милиони пати од масата

Објавени првите фотографии од огромната црна дупка во центарот на нашата галаксија

Објавени првите фотографии од огромната црна дупка во центарот на нашата галаксија

Меѓународeни тим од астрофизичари и научници објавија компјутерските симулации од црна дупка која се наоѓа во центарот на нашата галаксија. Дупката го доби името Сагитариус А и е четири милиони пати поголема од Сонцето. Нејзината гравитација е толку силна што светлината и материјата не можат да излезат од неа и е исклучително тешко да се направи фотографија

Објавени првите фотографии од огромната црна дупка во центарот на нашата галаксија

Објавени првите фотографии од огромната црна дупка во центарот на нашата галаксија

Меѓународeни тим од астрофизичари и научници објавија компјутерските симулации од црна дупка која се наоѓа во центарот на нашата галаксија. Дупката го доби името Сагитариус А и е четири милиони пати поголема од Сонцето. Нејзината гравитација е толку силна што светлината и материјата не можат да излезат од неа и е исклучително тешко да се направи фотографија

Објавени првите фотографии од огромната црна дупка во центарот на нашата галаксија

Објавени првите фотографии од огромната црна дупка во центарот на нашата галаксија

Меѓународeни тим од астрофизичари и научници објавија компјутерските симулации од црна дупка која се наоѓа во центарот на нашата галаксија. Дупката го доби името Сагитариус А и е четири милиони пати поголема од Сонцето. Нејзината гравитација е толку силна што светлината и материјата не можат да излезат од неа и е исклучително тешко да се … Continue

Направени први фотографии од силуетата на црна дупка

Направени први фотографии од силуетата на црна дупка

Научниците ширум светот кои се дел од глобалната телескопска мрежа позната како телескоп Хоризонт на настани (EHT) конечно ѕирнаа директно во срцето на галаксијата и ја открија првата слика од силуетата на оваа црна дупка. Срцето на Млечниот Пат е мистерија. Во јадрото на нашата галаксија се наоѓа супермасивна црна дупка со маса од четири милиони сонца

Објавена првата фотографија од супермасивна црна дупка: Четири милиони пати поголема од Сонцето

Објавена првата фотографија од супермасивна црна дупка: Четири милиони пати поголема од Сонцето

Група научници, со помош на осум радио телескопи ширум светот, наречени „Телескоп Хоризонт на настани“, ја објавија првата фотографија од супермасивна црна дупка лоцирана во центарот на нашата галаксија - Млечниот Пат. Црната дупка во центарот на нашата галаксија наречена Стрелец А (ѕвезда) е четири милиони пати поголема од масата на нашето Сонце и

Направена е историска фотографија од црна дупка во центарот на нашата галаксија

Направена е историска фотографија од црна дупка во центарот на нашата галаксија

Во средината на нашата галаксија се наоѓа супермасивна црна дупка наречена Стрелец A*, која има маса околу 4,3 милиони пати поголема од онаа на Сонцето. Научниците досега успеале да измерат некои карактеристики за неа врз основа на движењата на телата околу неа, но таа никогаш не била видена, сè досега. Податоци собрани со телескопот „Хоризонт на настани“

Астрономите за прв пат фотографираа супермасивна црна дупка во нашата галаксија

Астрономите за прв пат фотографираа супермасивна црна дупка во нашата галаксија

Астрономите објавија дека фотографирале супермасивна црна дупка во центарот на Млечниот Пат. Фотографија од она што американскиот астрофизичар Ферјал Озел го нарече „нежен џин“ е објавена во јавноста. Озел е… Текстот ВИДЕО: Астрономите за прв пат фотографираа супермасивна црна дупка во нашата галаксија е превземен од USB.mk . The post ВИДЕО: Астрономите

Астрономите за прв пат фотографираа супермасивна црна дупка во нашата галаксија

Астрономите за прв пат фотографираа супермасивна црна дупка во нашата галаксија

Астрономите објавија дека фотографирале супермасивна црна дупка во центарот на Млечниот Пат. Фотографија од она што американскиот астрофизичар Ферјал Озел го нарече „нежен џин“ е објавена во јавноста. Озел е ангажирана на Универзитетот во Аризона и е дел од проектот „Event Horizon Telescope“, кој го сочинуваат 300 научници од 13 институции, а управуваат