притисни ентер »

Со истребувањето на растенија се загрозуваат сите живи организми
Со истребувањето на растенија се загрозуваат сите живи организми

Со истребувањето на растенија се загрозуваат сите живи организми

Најмалку 600 видови растенија се истребени од дивината во последните 250 години, пренесе Би-би-си, повикувајќи се на скорешни истражувања на повеќе институти. Бројката се однесува на конкретни истребени видови, а не на проценки и изнесува двапати повеќе од сите истребени видови птици, цицачи и водоземци заедно. Според научниците, изумирањето на растенијата

Со истребувањето на растенија се загрозуваат сите живи организми

Со истребувањето на растенија се загрозуваат сите живи организми

Најмалку 600 видови растенија се истребени од дивината во последните 250 години, пренесе Би-би-си, повикувајќи се на скорешни истражувања на повеќе институти. Бројката се однесува на конкретни истребени видови, а не на проценки и изнесува двапати повеќе од сите истребени видови птици, цицачи и водоземци заедно. Според научниците, изумирањето на растенијата

Поради постоењето на човекот, одредени видови растенија ќе исчезнат 500 пати побрзо

Поради постоењето на човекот, одредени видови растенија ќе исчезнат 500 пати побрзо

Ако прашавте ботаничар пред неколку години, колку видови растенија исчезнале во денешно време, нивната проценка најверојатно би изнесувала помалку од 150. Но, најголемото истражување спроведено досега, вели дека бројот се зголемил за четири пати. Авторите на новото истражување тврдат дека од 1900 година, просечно три растителни видови исчезнувале секоја

Планетата Земја ја губи својата флора и фауна

Планетата Земја ја губи својата флора и фауна

Загадувањето предизвикано од човекот, неговото однесување и менувањето на климатските услови како последица на истите полека но сигурно го менуваат ликот на планетата. Загадувањето предизвикано од човекот, неговото однесување и менувањето на климатските услови како последица на истите полека но сигурно го менуваат ликот на планетата. Заклучокот во