притисни ентер »

Измислена направа за добивање струја од дожд
Измислена направа за добивање струја од дожд

Измислена направа за добивање струја од дожд

Истражувачите од Универзитетот во Хонгконг што стојат зад направата, која ја нарекуваат генератор на електрицитет заснован на капка (ДЕГ), велат дека една капка дожд може накратко да генерира 140 вoлти. Тоа било доволно за да се снабдат со струја 100 мали светилки и иако се уште не е доволно практично за секојдневна употреба, ова е ветувачки чекор

Научници измислија направа за добивање струја од дожд

Научници измислија направа за добивање струја од дожд

Инженери нашле начин како да земат капка дожд и да ја искористат за да генерира електрицитет. Истражувачите од Универзитетот во Хонгконг што стојат зад направата, која ја нарекуваат генератор на електрицитет заснован на капка (ДЕГ), велат дека една капка дожд може накратко да генерира 140 волти. Тоа било доволно за да се снабдат со струја 100 мали

НАУЧНИЦИ ИЗМИСЛИЈА НОВА НАПРАВА: Таа ќе служи за добивање струја од дожд

НАУЧНИЦИ ИЗМИСЛИЈА НОВА НАПРАВА: Таа ќе служи за добивање струја од дожд

Инженери нашле начин како да земат капка дожд и да ја искористат за да генерира електрицитет. Истражувачите од Универзитетот во Хонгконг што стојат зад направата, која ја нарекуваат генератор на електрицитет заснован на капка (ДЕГ), велат дека една капка дожд може накратко да генерира 140 вoлти. Тоа било доволно за да се снабдат со струја 100 мали