притисни ентер »

Промената може да почне со секого од нас
Промената може да почне со секого од нас

Промената може да почне со секого од нас

Фото: Игор Бансколиев „Европската недела на мобилноста“ се спроведува веќе 20 години, за поттикнување промени во однесувањето на луѓето и учесниците во сообраќајот, во насока на активна мобилност, пешачење, возење велосипед, користење јавен превоз и други чисти, интелигентни транспортни решенија МОБИЛНОСТ И БЕЗ МОТОРНО ВОЗИЛО: ПОЗДРАВО, ПОЕКОНОМИЧНО,

Што може да научи Скопје од Барселона за намалување на загадувањето?

Што може да научи Скопје од Барселона за намалување на загадувањето?

Како Барселона од град со најмногу возила и едно од најлошите загадувања во Европа, стана град во кој приоритет имаат пешаците и велосипедистите. Со градење т.н. „суперблокови“! Расадник, Општините во нашиот град и Град Скопје да фаќаат белешки! Уште од раните имплентации на овој план загадувањето на воздухот со aзот диоксид се намалило за 42%, а на