притисни ентер »

За практикантите по 5.000 денари три месеци и по 12.000 во наредните три
За практикантите по 5.000 денари три месеци и по 12.000 во наредните три

За практикантите по 5.000 денари три месеци и по 12.000 во наредните три

За практикантите по 5.000 денари три месеци и по 12.000 во наредните три Практикантството ќе се стави во законска рамка. Младите до 29 години кои ќе одат на пракса за тоа ќе добиваат да добиваат паричен надоместок од компаниите, по 5 илјади денари во првите три месеци, и по 12 илјади ако останат и наредните три, бидејќи како практиканти можат да бидат

Младите со практикантска работа полесно ќе се вработуваат

Младите со практикантска работа полесно ќе се вработуваат

Владата подготвува нов закон за практикантство кој ќе овозможи младите полесно да се вработуваат. Со овој закон тие ќе имаат можност да стекнат практично искуство во компаниите и за тоа да бидат платени, а тие, пак, да добијат кадар профилиран согласно нивните потреби, што ќе помогне во намалување на нивната невработеноста. Компаниите ќе може да ангажираат

Практиканството ќе биде регулирано со закон

Практиканството ќе биде регулирано со закон

Практиканството ќе биде регулирано со закон. Владата подготвува решение со кое ќе бидат опфатени лица од 15 до 29 години. По завршувањето на образовниот процес, младите ќе имаат можност за пракса во компаниите. Во првите три месеци додека го учат занаетот ќе добиваат по пет илјади денари. Доколку се покажат кај работодавачот во следните три месеци

Расправа за нов закон: Платено практично и професионално искуство за младите

Расправа за нов закон: Платено практично и професионално искуство за младите

Во Владата денес почна јавна расправа за новиот Предлог закон за практиканство, со кој во правни рамки се става оваа дејност и преку кој се дефинираат правата и обврските на практикантите – лица од 15 до 29 години, како и на компаниите кои имаат потреба од ваков вид на кадар. Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев , потенцираше дека со овој

Расправа за нов закон: Платеното практично и професионално искуство за младите

Расправа за нов закон: Платеното практично и професионално искуство за младите

Во Владата денес почна јавна расправа за новиот Предлог закон за практиканство, со кој во правни рамки се става оваа дејност и преку кој се дефинираат правата и обврските на практикантите – лица од 15 до 29 години, како и на компаниите кои имаат потреба од ваков вид на кадар. Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев , потенцираше дека со овој

Анѓушев: Младите лица ќе стекнуваат практични вештини преку платена работа, а компаниите ќе добијат соодветен кадар

Анѓушев: Младите лица ќе стекнуваат практични вештини преку платена работа, а компаниите ќе добијат соодветен кадар

Со законот за практиканство ќе се дефинираат правата и обврските на практикантите, млади лица од 15 до 29 години, како и на компаниите кои имаат потреба од ваков вид на кадар, порача вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев. Тој потенцираше дека со овој закон, кој за првпат се воведува во правната регулатива на Република Македонија, се пополнува

Практикантската работа ќе се уредува со закон

Практикантската работа ќе се уредува со закон

Можност младите да стекнат практично искуство во компаниите и за тоа да бидат платени, а тие, пак, да добијат кадар профилиран согласно нивните потреби, што ќе помогне во намалување на невработеноста кај овие лица, ќе овозможи законот за практиканство што го подготвува Владата. Компаниите ќе може да ангажираат практиканти во период од еден до шест

Практикантската работа ќе се уредува со закон

Практикантската работа ќе се уредува со закон

Можност младите да стекнат практично искуство во компаниите и за тоа да бидат платени, а тие, пак, да добијат кадар профилиран согласно нивните потреби, што ќе помогне во намалување на невработеноста кај овие лица, ќе овозможи законот за практиканство што го подготвува Владата. Компаниите ќе може да ангажираат практиканти во период од еден до шест

Младите практично ќе со обучуваат преку платена работа, законски се регулира практиканството

Младите практично ќе со обучуваат преку платена работа, законски се регулира практиканството

Можност младите да стекнат практично искуство во компаниите и за тоа да бидат платени, а тие, пак, да добијат кадар профилиран согласно нивните потреби, што ќе помогне во намалување на невработеноста кај овие лица, ќе овозможи законот за практиканство што го подготвува Владата. Компаниите ќе може да ангажираат практиканти во период од еден до шест