притисни ентер »

Луѓето им пренесуваат многу повеќе вируси на животните отколку обратно
Луѓето им пренесуваат многу повеќе вируси на животните отколку обратно

Луѓето им пренесуваат многу повеќе вируси на животните отколку обратно

Човечкото влијание врз животната средина се протега и на пренос на вируси, при што луѓето пренесуваат двојно повеќе вируси на животните отколку обратно. Комплексниот танц на патогените меѓу животните и луѓето не е еднонасочна улица, открива нова студија. Со анализа на милиони вирусни геноми, научниците откриле дека луѓето се извор на двојно повеќе

Луѓето им пренесуваат повеќе вируси на животните отколку обратно

Луѓето им пренесуваат повеќе вируси на животните отколку обратно

Сложениот танц на патогените меѓу животните и луѓето не е еднонасочна улица, открива нова студија. Со анализа на милиони вирусни геноми, научниците откриле дека луѓето се извор на двојно повеќе вируси кај животните отколку обратно. Од речиси 12 милиони испитувани геноми на вируси, откриени се 3.000 случаи на вирусно префрлање помеѓу видовите. Изненадувачки,