притисни ентер »

Научниците откриле 20 до сега непознати месечини околу Сатурн
Научниците откриле 20 до сега непознати месечини околу Сатурн

Научниците откриле 20 до сега непознати месечини околу Сатурн

Научниците од Институтот за наука на Карнеги објавија дека откриле 20 досега непознати месечини кои орбитираат околу тој гасовит гигант, а сега Сатурн има вкупно 82 познати природни сателити, за разлика од Јупитер, кој има „само“ 79. „Користејќи ги најголемите телескопи во светот, ние го комплетиравме списокот со помали месечини кои орбитираат околу

Сатурн го надмина Јупитер како планета со најмногу месечини

Сатурн го надмина Јупитер како планета со најмногу месечини

Сатурн го надмина Јупитер и стана планета со најмногу месечини, тврдат американски истражувачи. Тим научници откри вкупно 20 нови месечини кои орбитираат околу Јупитер, а со тоа нивниот вкупен број се искачи на 82. Од друга страна, Јупитер има 79 природни сателити. Месечините се откриени со помош на телескопот Subaru, кој се наоѓа во Хаваи. Секоја

Сатурн го надмина Јупитер како планета со најмногу месечини

Сатурн го надмина Јупитер како планета со најмногу месечини

Сатурн го надмина Јупитер и стана планета со најмногу месечини, тврдат американски истражувачи. Тим научници откри вкупно 20 нови месечини кои орбитираат околу Јупитер, а со тоа нивниот вкупен број се искачи на 82. Од друга страна, Јупитер има 79 природни сателити. Месечините се откриени со помош на телескопот Subaru, кој се наоѓа во Хаваи. Секоја

Сатурн стана планета со најмногу месечини

Сатурн стана планета со најмногу месечини

Сатурн го надмина Јупитер и стана планета со најмногу месечини, тврдат американските истражувачи. Тим од научници открија вкупно 20 нови месечини кои орбитираат околу Јупитер, а со тоа нивниот вкупен број е зголемен на 82. Јупитер има 79 природни сателити. Месеците се откриени со помош на телескопот Субару кој се наоѓа на Хаваите. Секој од новооткриените

Околу Сатурн откриени 20 нови сателити, може да предлагате и имиња за нив

Околу Сатурн откриени 20 нови сателити, може да предлагате и имиња за нив

Сатурн го надмина Јупитер како планета на Сончевиот систем со најмногу природни сателити, откако научниците открија 20 претходно непознати сателити во орбитата гасовитиот џин, објави Институтот за наука Карнеги. Со 20 новооткриени, Сатурн го заокружи своето „семејство“ на вкупно 82 сателити, додека Јупитер има 79 години. Овој наод, велат научниците,

Научниците открија 20 претходно непознати месечини што орбитираат околу Сатурн

Научниците открија 20 претходно непознати месечини што орбитираат околу Сатурн

Сатурн го тргна од тронот Јупитер како планета од Сончевиот Систем со најмногу месечини, објави научниот институт „Карнеги“. Научниците откриле 20 претходно непознати месечини што орбитираат околу Сатурн, со што оваа планета има вкупно 82 месечини, додека Јупитер има 79. Откритието отвора многу можности за разбирање како Сатурн и неговите месечини

Сатурн ја надмина Јупитер како планета со најмногу месечини

Сатурн ја надмина Јупитер како планета со најмногу месечини

Американски истражувачи објавија дека Сатурн ја надмина Јупитер како планета со најмногу месечини, пренесува Би-би-си. Тим на истражувачи открил 20 нови месечини кои орбитираат околу планетата, со што вкупниот број се искачи на 82. Спротивно на тоа, Јупитер има 79 природни сателити. Месечините беа откриени со помош на телескопот Субару на Маунакеа,

Сатурн стана планета со најмногу месечини

Сатурн стана планета со најмногу месечини

Сатурн го надмина Јупитер и стана планета со најмногу месечини, тврдат американски истражувачи. Тим научници откри вкупно 20 нови месечини кои орбитираат околу Јупитер, а со тоа нивниот вкупен број се искачи на 82. Од друга страна, Јупитер има 79 природни сателити. Месечините се откриени со помош на телескопот Subaru, кој се наоѓа во Хаваи. Секоја

Сатурн ја надмина Јупитер како планета со најмногу месечини

Сатурн ја надмина Јупитер како планета со најмногу месечини

Американски истражувачи објавија дека Сатурн ја надмина Јупитер како планета со најмногу месечини, пренесува Би-би-си. Тим на истражувачи открил 20 нови месечини кои орбитираат околу планетата, со што вкупниот број се искачи на 82. Спротивно на тоа, Јупитер има 79 природни сателити. Месечините беа откриени со помош на телескопот Субару на Маунакеа,

Сатурн го претрка Јупитер како планета со најмногу месечини

Сатурн го претрка Јупитер како планета со најмногу месечини

Сатурн го претрка Јупитер како планета со најмногу месечини, тврдат американски истражувачи. Сатурн го претрка Јупитер како планета со најмногу месечини, тврдат американски истражувачи. Тимот открил цел куп од 20 нови месечини што орбитираат околу прстенестата планета, со што вкупниот број им е 82; Јупитер, пак, има 79 природни сателити. Месечините