притисни ентер »

Нуредини: Државните службеници ќе селектираат отпад
Нуредини: Државните службеници ќе селектираат отпад

Нуредини: Државните службеници ќе селектираат отпад

Педесет собирни садови – вендинг машини ќе бидат поставени во државните институции со цел вработените да можат да го селектираат отпадот. За министерот за животна средина, Насер Нуредини, ова ќе се направи со цел органите на власта и државни службеници да бидат пример како соодветно се имплементираат новите закони и како правилно се одложува отпадот

Тетово ја доби првата продажна машина за рециклирање пластични шишиња

Тетово ја доби првата продажна машина за рециклирање пластични шишиња

Тетово ја доби првата продажна машина која им овозможува на граѓаните да го одложуваат отпадот од пластични шишиња и за тоа да добијат соодветен надоместок. Таа е поставена во еден од поголемите супермаркети во Тетово. Ова е седма продажна машина во земјава. Од фирмата „Пакомак“ на промоцијата рекоа дека тетовци добиваат еколошка алтернатива за одложување

Тетово доби вендинг - машина за рециклирање пластични шишиња и лименки

Тетово доби вендинг - машина за рециклирање пластични шишиња и лименки

Тетово се приклучи на градовите кои имаат повратни вендинг машини од каде амбалажниот отпад, низ процесот на рециклирање ќе може да се искористи како секундарна суровина и ќе добие нова употребна вредност. Првата повратна вендинг машина на „Пакомак“ во Тетово е поставена во супермаркетот „Веро“ преку која за секоја рециклирана амбалажа ќе се добиваат

Министерот Нуредини заработил 13 денари од пластични шишиња

Министерот Нуредини заработил 13 денари од пластични шишиња

Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, од повратните вендинг машини, поставени три во Скопје и една во Тетово има заработено 26 бодови или во пари 13 денари од одложување  на пластични шишиња и лименки. Тој по поставувањето на новата таканаречена вендинг повратна машина во Веро маркетот на влезот од Тетово, вчера си ќари

Нуредини: Успешно спроведување на новиот концепт на отпадот бара доследна селекција, рециклирање, реупотреба и преработка пред негово депонирање

Нуредини: Успешно спроведување на новиот концепт на отпадот бара доследна селекција, рециклирање, реупотреба и преработка пред негово депонирање

„Денес и Тетово се приклучува на градовите кои имаат повратни вендинг машини од кадешто амбалажниот отпад, низ процесот на рециклирање ќе може да се искористи како секундарна суровина и ќе добие нова употребна вредност” – истакна министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини на денешната презентација на првата повратна вендинг