притисни ентер »

На денешен ден – 12 јануари
На денешен ден – 12 јануари

На денешен ден – 12 јануари

1628.- Роден е францускиот писател Шарл Перо, автор на прочуените збирки бајки „Самовилски приказни“, „Мачорот во чизми“, „Црвенкапа“, „Заспаната убавица“ и други. 1746.- Во Цирих се родил Јохан Хајнрих Песталоци, швајцарски педагог и реформатор. Познати се неговите дела „Како Гертруда ги учи своите деца“, „Линхард и Гертруда“, „Лебедова песна и други“

На денешен ден 12 јануари…

На денешен ден 12 јануари…

1628.- Роден е францускиот писател Шарл Перо, автор на прочуените збирки бајки „Самовилски приказни“, „Мачорот во чизми“, „Црвенкапа“, „Заспаната убавица“ и други. 1746.- Во Цирих се родил Јохан Хајнрих Песталоци, швајцарски педагог и реформатор. Познати се неговите дела „Како Гертруда ги учи своите деца“, „Линхард и Гертруда“, „Лебедова песна и други“

На денешен ден: Во 2008 г. армиски хеликоптер Ми-17 околу пладне се урна во селото Блаце кај Катланово, загинаа 11 лица

На денешен ден: Во 2008 г. армиски хеликоптер Ми-17 околу пладне се урна во селото Блаце кај Катланово, загинаа 11 лица

12 јануари 2019 1628.- Роден е францускиот писател Шарл Перо, автор на прочуените збирки бајки „Самовилски приказни“, „Мачорот во чизми“, „Црвенкапа“, „Заспаната убавица“ и други. 1746.- Во Цирих се родил Јохан Хајнрих Песталоци, швајцарски педагог и реформатор. Познати се неговите дела „Како Гертруда ги учи своите деца“, „Линхард и Гертруда“, „Лебедова

На денешен ден

На денешен ден

1628.- Роден е францускиот писател Шарл Перо, автор на прочуените збирки бајки „Самовилски приказни“, „Мачорот во чизми“, „Црвенкапа“, „Заспаната убавица“ и други. 12 јануари 2019 (МИА) 1628.- Роден е францускиот писател Шарл Перо, автор на прочуените збирки бајки „Самовилски приказни“, „Мачорот во чизми“, „Црвенкапа“, „Заспаната убавица“ и други.

На денешен ден – 11 јануари

На денешен ден – 11 јануари

347.- Роден е византискиот (римски) цар Теодосиј Први, наречен Теодосиј Велики, кој владеел од 379 до 392 година, кога успеал да го обнови Царството во полн состав. До смртта во 395 година владеел со Рим како последен владетел на единствената империја. Пред крајот на владеењето одлучи власта во Источното римско царство да му ја предаде на постариот

На денешен ден 11 јануари…

На денешен ден 11 јануари…

347.- Роден е византискиот (римски) цар Теодосиј Први, наречен Теодосиј Велики, кој владеел од 379 до 392 година, кога успеал да го обнови Царството во полн состав. До смртта во 395 година владеел со Рим како последен владетел на единствената империја. Пред крајот на владеењето одлучи власта во Источното римско царство да му ја предаде на постариот

На денешен ден: Во 2000 година во скопско Арачиново  убиени биле тројца припадници на МВР

На денешен ден: Во 2000 година во скопско Арачиново убиени биле тројца припадници на МВР

На денешен ден - 11 јануари 11 јануари 2019 347.- Роден е византискиот (римски) цар Теодосиј Први, наречен Теодосиј Велики, кој владеел од 379 до 392 година, кога успеал да го обнови Царството во полн состав. До смртта во 395 година владеел со Рим како последен владетел на единствената империја. Пред крајот на владеењето одлучи власта во Источното

На денешен ден

На денешен ден

347.- Роден е византискиот (римски) цар Теодосиј Први, наречен Теодосиј Велики, кој владеел од 379 до 392 година, кога успеал да го обнови Царството во полн состав. До смртта во 395 година владеел со Рим како последен владетел на единствената империја. Пред крајот на владеењето одлучи власта во Источното римско царство да му ја предаде на постариот

На денешен ден – 10 јануари

На денешен ден – 10 јануари

49 г.п.н.е.- Гај Јулиј Цезар (римски војсководец, државник, диктатор) ја изговорил познатата реченица “Коцката е фрлена”, по што ја минал реката Рубикон (денешен Вар), со што почнала граѓанската војна со приврзаниците на Помпеја која завршила со воведување негова лична диктатура. Во 44 г.п.н.е. Цезар бил убиен од припадниците на републиканската опозиција

На денешен ден: Во 1897 г. во Прилеп е роден Методија Шаторов – Шарло, борец за независна и обединета Македонија

На денешен ден: Во 1897 г. во Прилеп е роден Методија Шаторов – Шарло, борец за независна и обединета Македонија

На денешен ден - 10 јануари 10 јануари 2019 49 г.п.н.е.- Гај Јулиј Цезар (римски војсководец, државник, диктатор) ја изговорил познатата реченица "Коцката е фрлена", по што ја минал реката Рубикон (денешен Вар), со што почнала граѓанската војна со приврзаниците на Помпеја која завршила со воведување негова лична диктатура. Во 44 г.п.н.е. Цезар бил